A beruházások élénkülésre számít a lengyel jegybank

Vágólapra másolva!
A lengyel jegybank a következő hónapokban a beruházások jelentős élénkülésére számít, ami hozzájárul ahhoz, hogy az EU-hoz májusban csatlakozott közép-európai ország jövőre is fenntarthassa idei erős gazdaságnövekedését.  
Vágólapra másolva!
Mádlt győzködte Draskovics a jegybanktörvényről/uzletinegyed/hirek/hazaihirek/20041125madlt.html

Egyebek között az export erőteljes élénkülésére a lengyel gazdaság az idei első hat hónapban 6 százalékkal nőtt, de egyes elemzők szerint ez az erősödés csak a befektetések jelentős bővülésével tartható fenn. Piotr Boguszewski, a lengyel jegybank elemző osztályának a vezetője arra számít, hogy a következő hónapokban a lengyel cégek többet költenek termelési kapacitásaik bővítésére. A szakértő szerint ezen a téren a jövő évi befektetések jóval meghaladják majd az ideit. Hozzátette: a cégek jelentős készpénzállománnyal rendelkeznek és most elérkezett az ideje annak, hogy ezt beruházásokra költsék, kihasználva a megváltozott gazdasági környezetet a korábbi stagnálást követően.

A jegybank egyik tanulmánya szerint a termelési kapacitás rekord szinten, 80 százalékon áll, ami azt jelenti, hogy a cégeknek hamarosan beruházásokba kell fogniuk, hogy fedezhessék a keresletet. A lengyel statisztikai hivatal adatai szerint az 50 embernél többet foglalkoztató cégek a január-szeptember közötti időszakban 9 százalékkal költöttek többet beruházásokra, mint egy évvel korábban.