Decemberben több napi fogyasztási cikket vásárolunk

Vágólapra másolva!
A magyar háztartások általában decemberben vásárolják a legtöbb napi fogyasztási cikket, ami az éves forgalom 10-11 százalékát teszi ki. A háztartások tavaly az utolsó hónapban élelmiszert, háztartási vegyi árut és kozmetikumot 237 milliárd forintért vásároltak; 29 százalékkal nagyobb összegért, mint egy évvel korábban - állapítja meg a GfK Piackutató Intézet legfrissebb felmérésében.
Vágólapra másolva!

Múlt évben a napi fogyasztási cikkek teljes forgalma 2095 milliárd forint volt. Ebből egy-egy hónapra átlagosan 174,5 milliárd jut, amelynél több mint egyharmaddal több a decemberi összeg.

A háztartások decemberi vásárlásaiból egyre nagyobb hányad jut a hipermarketekre a többi hónapokhoz képest. A tavalyi utolsó hónapban a legnagyobb eladóterű üzletek piaci részesedése novemberről decemberre 23-ról 25 százalékra nőtt, majd januárra 22 százalék csökkent. Hasonló tendencia figyelhető meg a korábbi években is.

A GfK Piackutató Intézet adatai szerint a karácsony előtti időszakban a szervezetlen kereskedelem különböző formái veszítenek leginkább pozíciójukból az év többi időszakaihoz képest a háztartások napi fogyasztási cikk beszerzéseinél - derül ki a GfK elemzéséből.