Uniós eljárás indul a görög hiány miatt

Vágólapra másolva!
Szabálysértési eljárást indít az Európai Bizottság Görögország ellen, amiért a valutauniós tagország hat évig hamis deficitadatokat közölt. A testület ugyanakkor mentséget is talált Görögország számára, így az ország akár el is kerülheti a büntetést.
Vágólapra másolva!

Miután az idén Görögország maga jelezte, hogy euróövezeti csatlakozásának idején - 2002-ben és az előtt - nem a valóságnak megfelelő statisztikai adatok alapján foglaltak állást csatlakozási alkalmasságáról, az Európai Bizottság átfogó statisztikai felülvizsgálatot indított a görög adatok ügyében. Kiderült, hogy 1997 és 2003 között a görög költségvetési deficit minden évben meghaladta a bruttó nemzeti jövedelem (GNI) 3 százalékát, tehát magasabb volt az euróövezeti követelményeknél - áll a brüsszeli testület szerdai közleményében. A felülvizsgálat nyomán átlagosan 2,1 százalékkal nőtt a deficit.

A Bizottság elismerte, hogy Athén azóta számos kiegészítő elemmel segítette a statisztikák pontosítását. Mégis a szabálysértési eljárás megindítása mellett döntött, hogy példát statuáljon - olvasható a testület közleményében.

A szabálysértési eljárás az EU saját bírósága, az Európai Bíróság előtt pénzbírsággal is végződhet, ha időközben Görögország nem rendezi statisztikáinak hihetőségét.