Az orosz számvevőszék az újraállamosításokra készül

Vágólapra másolva!
Az orosz számvevőszék egy 186 oldalas jelentésben az utóbbi tíz év privatizációs ügyleteinek felülvizsgálatát ajánlja és szorgalmazza, hogy az állam vegye vissza a törvénytelenül magán kézbe adott javakat. A számvevőszék korlátozná a nyersanyagipari szektorban és a hadiüzemekben szerezhető külföldi tulajdon mértékét - írja a Világgazdaság.
Vágólapra másolva!

Az elemzés egyetlen, már eladott vállalat esetében sem sürgeti a privatizáció visszafordítását, de azt leszögezi, hogy a legnagyobb olaj- és fémipari, illetve energetikai cégek magánosításakor történt törvénysértések miatt az oroszországi privatizáció nem vezetett a szociális piacgazdaság kialakulásához, mint Európa más államaiban.

A számvevőszék szerint a privatizációs ügyek jogszerűségét bíróságoknak kellene vizsgálniuk, de az egyes cégek feletti állami tulajdont csak a törvénytelenségek bizonyításával lehetne helyreállítani. Ebben az esetben a bíróság elrendelhetné a feltétel nélküli visszaállamosítást, vagy a pótlólagos kompenzációt abban az esetben, ha az eladásnál túlságosan alacsony áron kelt volna el az adott vállalat.

A számvevőszék négy konkrét vállalatot - a Jukoszt, a Lukoilt, a Szurgutnyftyegazt és a Szidenako-t - nevezett meg, ahol gyanúja szerint áron aluli értékesítés történt. A számvevőszéki jelentésnek csupán egyetlen szépséghibája van, hogy az intézményt négy éve az a Szergej Sztyepasin vezeti, aki Borisz Jelcin elnöksége idején miniszterelnök is volt, és így beosztásánál fogva kapcsolatba kerülhetett a most kritizált privatizációs ügyletekkel - tudósít a Világgazdaság.

Már csak hitelben szállítanak a Jukosznak/uzletinegyed/hirek/vallalatihirek/20041129marcsak.htmlMenekül a Jukosz vezetése/uzletinegyed/hirek/vallalatihirek/20041125menekul.htmlDecember 19-én árverezik a Jukosz termelő cégét/uzletinegyed/hirek/vallalatihirek/20041119december.html