Olaszország is hamis deficitadatokat közölhetett

Vágólapra másolva!
Elképzelhető, hogy Görögország mellett Olaszország is hamis deficitadatokat közölt éveken át az Európai Uniónak - írja a Financial Times.
Vágólapra másolva!

Eljárás igen, szankció nem

Az EU pénzügyminiszterei kedden támogatták a bizottság kezdeményezését, hogy eljárás induljon Görögország ellen. A miniszterek elmarasztalták az Eurostatot, az EU statisztikai hivatalát is, mivel az még Görögország 2003-es eurózónához történt csatlakozása előtt jóváhagyta az adatokat. Az EU ugyanakkor szankciókat nem tervez az országgal szemben.

Az Európai Bizottság még nem publikált jelentése szerint Olaszország államadósság és hiányadata számos megválaszolatlan kérdést vet fel. "Még nem nézünk át minden adatot, de valami bűzlik" - mondta egy uniós tisztviselő.

A bizottság öt hónapot töltött az olasz beszámolók kérdéses elemeinek felgöngyölítésével. A jelentés szerint az olasz kormány tartósan több pénzt kölcsönzött a maastrichti szerződésben engedélyezett mértéknél. A hivatalos adatok szerint Olaszország költségvetési hiánya 1997 óta soha nem múlta felül a 3 százalékos küszöböt, a tervek szerint idén 2,9 százalékos lesz.

A bizottság annak is jobban a végére kíván járni, az olasz adósság (a GDP 106 százaléka, ami a görög után a második legnagyobb az EU-ban) miért csökken sokkal lassabban a vártnál.

Európai diplomaták arra figyelmeztetnek, hogy az euró hitelessége fogja bánni, ha Olaszország valóban manipulálta adatait.