Gyurcsány: Tudatosan árt a jegybank

Vágólapra másolva!
Kormányzati össztűz zúdult szerda este és csütörtök reggel a Magyar Nemzeti Bankra: a miniszterelnök, a pénzügyminiszter és a gazdasági miniszter is kamatcsökkentést sürgetett a gazdasági versenyképesség növelése érdekében. Gyurcsány Ferenc szerint az MNB a "minél rosszabb, annál jobb" politikáját követi.
Vágólapra másolva!

A kormányzati gazdaságpolitika valamennyi irányítója ugyanúgy érvelt: szerintük a magas alapkamat miatt túlértékelt a forint, ami komolyan sújtja a kivitelre termelő cégeket, így előbb-utóbb elbocsátásokra, vagyis a munkanélküliség növekedésére kell számítanunk. A politikusok szerint ugyanakkor az egyre olcsóbbá váló import a hazai piacra termelő vállalatokat bünteti indokolatlanul. A jegybank árfolyam-politikája leginkább a magyar tulajdonban lévő, kis és közepes cégek számára tarthatatlan - vélik a kabinet illetékesei.

A nyilatkozatok sorát Draskovics Tior pénzügyminiszter nyitotta, aki a Reuters hírügynökségnek szerda délután nyilatkozott. Csütörtök reggel Gyurcsány Ferenc kormányfő és Kóka János gazdasági miniszter találkozott magyar nagyvállalati vezetőkkel. A tárgyalás után a miniszterelnök közölte: "Folyamatos, lassú kamatcsökkentéssel a mainál kedvezőbb helyzetet, gyengébb árfolyamot lehet elérni." Hozzátette: a jegybank monetáris politikája a "minél rosszabb, annál jobb" politikája, ezért szükséges változtatni.

Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter úgy vélte, hogy a jelenlegi árfolyampolitika nemhogy csökkentené, hanem "egyenesen növeli az inflációt". A miniszter elmondta: a kormány a költségvetést és államháztartást úgy alakítja, hogy megváltozhasson a jelenlegi helyzet, és azt szeretné, ha a forint árfolyama visszaállna arra a pályára, ahová szerintük való. A miniszter a távirati iroda érdeklődésére nem kívánta számszerűsíteni a kívánatos árfolyamot. A Magyar Nemzeti Bankkal folyamatosan konzultál a kormány, ez azonban nem túl hatékony - mondta a gazdasági tárca vezetője.

A megbeszélést követően Bogsch Erik, a Richter Gedeon Rt. vezérigazgatója úgy nyilatkozott, hogy az ország versenyképessége a tét, és ha nem változik a jelenlegi árfolyampolitika, hosszabb távon az is felvetődhet, hogy bizonyos termékek gyártását kihelyezik. Bojár Gábor, a Graphisoft elnöke szerint mind a monetáris, mind a költségvetési politikának az 1996-2000 közötti időszaknak megfelelő pályához kellene visszatérnie. Ma már nehéz nem kimondani azt a véleményt az árfolyampolitika kapcsán, hogy "tudatos rombolásról van szó" - nyilatkozta Bojár.

A Monetáris Tanács legközelebb december 20-i ülésén foglalkozik az irányadó kamat meghatározásával. Elemzők újabb 50 bázispontos kamatcsökkentésre számítanak.

MTI/[origo]