Mádl kérésére módosították a jegybanktörvényt

Vágólapra másolva!
Az Országgyűlés költségvetési bizottsága szerdai ülésén a köztársasági elnök útmutatása szerint újabb módosító javaslatokkal pontosította a jegybanktörvényt. E szerint ha a jegybankelnök rendeletet ad ki, nem kell kikérnie az igazságügy-miniszter véleményét. Döntöttek arról is, hogy az MNB elnökén kívül a Monetáris Tanács tagja lesz a jegybankelnök által jelölt alelnök is.
Vágólapra másolva!

A költségvetési bizottság szerdai ülésén foglalkozott a köztársasági elnök által a parlamenthez visszaküldött jegybanktörvény tervezett változtatásával. A testület olyan értelmű módosító javaslatot fogadott el, amely szerint, ha a Magyar Nemzeti Bank elnöke külön törvényben meghatározott feladatkörében rendeletet ad ki, az igazságügy-miniszter véleményét nem kell kikérnie.

Egy korábbi módosítás szerint az MNB elnökén kívül "a monetáris politikáért felelős alelnök" került volna be a Monetáris Tanácsba. Az új, támogatott javaslat ezt úgy változtatta meg, hogy az MNB elnökén kívül a Monetáris Tanács tagja lesz az elnök által jelölt alelnök is, így nem kell létrehozni a monetáris politikáért felelős alelnök tisztségét.