Csökkenti termelését az OPEC

Vágólapra másolva!
Az OPEC olajtermelői pénteki kairói ülésükön tényleges termelésük napi 1 millió hordós visszafogásában állapodtak meg, igazítva ezzel a valós kitermelési értéket az OPEC hivatalos, 27 millió hordós napi kitermelési kvótájához. Az olajminiszterek egyúttal megállapodtak: január 30-án ismét találkoznak, hogy megvitassák, szükség van-e a termelés további csökkentésére.
Vágólapra másolva!

Az OPEC már március 16-ára tervezett egy iráni ülést, de lehet, hogy ezt áprilisra halasztják, a január végi póttalálkozó miatt. Az OPEC kvótakötelezett tagjainak termelése novemberben napi 27,6 millió hordó volt, a Nemzetközi Energia Ügynökség, az IEA szerint.

Elemzők szerint a hír kiábrándítóan hat a fogyasztó országokra, amelyek az OPEC kvótán felüli túltermelését támogatják, mondván: az olajkészleteket újra fel kell tölteni a globális gazdasági növekedés elősegítésére és az árhullámzás lecsillapítására.

A nyersolaj világpiaci ára emelkedett a döntés hírére: a nyugati féltekén irányadó amerikai West Texas Intermediate könnyűolajfajta a legközelebbi, januári határidőre közép-európai idő szerint péntek délben hordónként 43,15 dollár volt a New York-i árutőzsde (NYMEX) Szingapúrban folytatódó, elektronikus ACCESS jegyzésében, 62 centtel drágább a csütörtöki New York-i zárónál, majd kora délután 42,90 dollár körül állapodott meg.

Az északi-tengeri Brent könnyűolaj referenciafajta pénteken kora délután hordónként 40,21 dollár volt a londoni Nemzetközi Olajtőzsde (IPE) elektronikus forgalmában a legközelebbi, januári határidőre, 54 centtel drágább a csütörtöki zárónál.