33 milliárd euró szárad a bolti szarkák lelkén

Vágólapra másolva!
Egy év alatt 33 milliárd euró (több, mint 8000 milliárd forint) kárt okoztak az üzleti lopások az európai kiskereskedelemben a Checkpoint Systems megbízásából készült felmérés szerint. Az áruházláncok különféle műszaki beruházásokkal védekeznek a tolvajok ellen, veszteségük azonban így is évről évre nő. Magyarországon egy év alatt 76 milliárd forintos kárt okoznak a tolvajok.
Vágólapra másolva!
Befektetések, pénzügyek, tőzsdehttp://www.portfolio.huHírek, elemzések, kommentárok a Portfolio.hu oldalain

A 24 európai ország több mint 400 vezető kiskereskedelmi láncának vizsgálata során összegyűlt adatok szerint a kiskereskedelemben elkövetett bűncselekmények okozta kár 33 milliárd euró volt a 2004 júniusával végződő 12 hónapban. A vizsgálatok idén először a magyarországi állapotok felmérésére is kiterjedtek, és összességében megállapítható, hogy a hazánkra vonatkozó adatok sem mutatnak az európai átlagnál pozitívabb képet. A lopások, amelyeket döntő többségben a vásárlók követnek el, egyetlen év alatt 76 milliárd forintos veszteséget okoztak Magyarországon. a felmérés szerint a lopások 29 százalékát az áruházak alkalmazottai követik el.

A bolti lopások forgalomra vetített értékében évek óta a britek vezetik a feketelistát, őket követik a finnek, a portugálok, a görögök és a franciák. Magyarország 15. a listán, a teljes kereskedelmi forgalom 1,31 százalékával. Legkevesebb az áruházi lopás Svájcban és Ausztriában.

(Portfolio.hu)