Kína exportvámot vet ki a textíliákra

Vágólapra másolva!
Kína exportvám bevezetését tervezi a textilipari termékekre annak érdekében, hogy mérsékelje az évtizedes kereskedelmi kvóta-rendszer januári megszűntetése, illetve az olcsó kínai termékek megjelenése miatti félelmeket a világ nagy textil-importőr országaiban - írja a BBC News Online.
Vágólapra másolva!

A pekingi vezetés ezzel a lépéssel kívánja meggyőzni nagy kereskedelmi partnereit, elsősorban az Egyesült Államokat, hogy a korlátozások január elsejei megszűnésével nem borítja fel a kényes piaci egyensúlyt a textiliparban.

Kína - amely a világ textil-termelésének 17 százalékát állítja elő - a jobb minőségű termékek előtérbe kerülését várja a lépéstől. Az Egyesült Államok ezzel párhuzamosan importvám kivetésére készül, a hazai textilgyártók védelme érdekében.

A Világkereskedelmi Szervezet (WTO) jövő év elején életbe lépő egyezménye megszünteti a textil- és ruhaipari termékeket érintő kereskedelmi korlátozásokat. A reformok eredményeképpen Kína piaci részesedése néhány éven belül több mint 50 százalékra nőhet a világ textiliparában.

A kínai szakminisztérium egyelőre nem közölte, hogy pontosan milyen termékeket érintene a készülő exportvám. A vám bevezetése részét képezi annak a nyolclépcsős intézkedés-csomagnak, amellyel a kínai textilipart fel kívánják készíteni az új világpiaci helyzetre.

Az Egyesült Államok és az Európai Unió korábban félelmeinek adott hangot, hogy a korlátozások megszűntetése a kínai textiláruk tömeges, korlátlan megjelenéséhez vezet. Az EU ezért sürgette Kínát, hogy mérsékelje exportterveit, mivel az olcsó kínai áruk megjelenésével több millió, fejlődő országbeli munkahely kerülhet veszélybe - írja a BBC News Online.