Újabb csúcson az euró a dollárral szemben

Vágólapra másolva!
Az euró hétfőn reggel 1,3555 dollárt ért a nemzetközi devizapiacon, ami újabb rekordnak felel meg. Röviddel ezután az euró árfolyama kissé visszaesett, korrekció következett be.
Vágólapra másolva!

A pénzpiacokon hétfőn az év végi ünnepek miatt lanyha az üzletmenet, ám a kereskedőket változatlanul foglalkoztatja az amerikai költségvetésnek és a folyó fizetési mérlegnek a hiánya. Ázsiában a dollár árfolyama tartotta magát hétfőn, a jenhez képest kis erősödést is mutatott. Tokióban - közép-európai idő szerint a reggeli órákban - a dollárt 103,76 jenen jegyezték szemben a pénteki londoni 103,54-es árfolyammal.

A tsunami erősíti a dollárt Ázsiában

Az ázsiai valuták iránti, földrengés következtében megingott bizalom erősítette az amerikai devizát, Ázsián kívül azonban a dollár változatlanul nyomás alatt áll - mondták a szakértők. Több ország úgy döntött ugyanis, hogy növeli valutatartalékai között az euró arányát. Ez az euró iránti keresletet növeli annak ellenére, hogy az európai gazdasági statisztikák nem bíztatóak.

Az euró első jegyzése óta 16 százalékkal erősödött a dollárhoz képest, de a közös európai valuta drágulása 65 százalékos volt a 2000 október 26-án jegyzett, a dollárhoz viszonyított 0,8230-as euró mélyponthoz viszonyítva. Az elmúlt két hónapban az euró 10,5 százalékkal erősödött a dollárhoz képest.