Januártól drágább lesz az útlevél és a forgalmi

Vágólapra másolva!
Péntekig még az idei áron kérhetnek útlevelet, forgalmi engedélyt, gépkocsi törzskönyvet, vagy vállalkozói igazolványt az ügyfelek az okmányirodákban; január 1-jétől drágábbak lesznek az okmányok.
Vágólapra másolva!

A kerületi okmányirodák egyelőre nem tapasztalnak rohamot, de az átlagosnál többen nyújtanak be kérelmeket azokban az ügyekben, ahol az illetéktörvény január 1-jei módosítása miatt emelkednek az árak.

Az öt évig érvényes útlevélért idén még 4 ezer, jövőre már 6 ezer forintot kell fizetni. A tíz évre szóló úti okmány ára péntekig 6 ezer forint, januártól pedig 10 ezer forint lesz. A 70 év felettieknek az eddigi ezer helyett 1500 forintot kell fizetniük, de a gyerekek útlevele továbbra is ezer forint marad. A sürgős ügyintézésért az illeték kétszeresét kell majd fizetni.

Az új vállalkozói igazolvány kiváltásáért 5000 helyett 10 ezer forintot kérnek, míg az adatmódosítás miatti igazolvány cseréjéért az eddigi 2000 helyett 3000 forintot kell fizetni. Az ellopott, elvesztett vagy megsemmisült vállalkozói igazolvány cseréje háromról ötezer forintra drágul.

Változik az alapilleték összege is: az idei 1500 helyett jövőre már 2000 forintot kell fizetni az illetékköteles államigazgatási ügyben benyújtott kérelemért. A fellebbezési illeték 4 ezerről 5 ezer forintra emelkedik. A hatósági bizonyítvány első példánya továbbra is 2 ezer forint marad, csak az arról készült másolatok kerülnek 100 forinttal többe.

A gépkocsit vásárlóknak is többet kell fizetniük jövőre. A forgalmi engedély és a törzskönyv ára ugyanis 4 ezerről 6 ezer forintra emelkedik, de a jogosítvány kiállítása továbbra is négyezer forint lesz.

A gépkocsi-átírás illetéke csak az 1890 köbcentiméter feletti autók új tulajdonosait érinti. Az eddigi köbcentiként 15 forintos tétel jövőre 20 forintra emelkedik, de az 1890 köbcenti alatti gépkocsikat továbbra is köbcentiként 15 forint illeték kifizetése után írják át az okmányirodák.