Üzemanyagválság fenyeget Szerbiában

Vágólapra másolva!
Üzemanyagválság fenyeget Szerbiában, miután az üzemanyag-kereskedők nem hajlandóak feloldani a két szerbiai olajfinomító blokádját.
Vágólapra másolva!

A kereskedők tartálykocsikkal hatodik napja tartják lezárva az újvidéki és a pancsovai kőolaj-finomítóhoz vezető utakat követelve a haszonkulcs megemelését háromról tíz százalékra, s azt, hogy egyenjogúan kezeljék őket az állami olajipari vállalattal, a NIS-el.

A kereskedők csak a nyersolaj-, fűtőolaj- és a kerozinszállítmányokat engedik át, és csak a magánkézben lévő benzinkutaknak szánt szállítmányok útját állják el. A NIS folyami tartályhajókkal és vasúton juttatja el az üzemanyagot kútjaihoz.

Szerbiában péntek óta a magánkézben lévő 528 benzinkút kilencven százaléka nem működik, de eddig viszonylag zökkenőmentes volt az üzemanyag-ellátás a NIS két leányvállalatának, a Jugopetrol (JP) és a Naftagas kútjainál, illetve a nagy külföldi vállalatok töltőállomásain. Hétfőre azonban gondok jelentkeztek az OMV, a Hellenic Petroleum és a Lukoil kútjainál is, néhány órára maradt csak üzemanyaguk, ugyanakkor a NIS töltőállomásainál egyre nagyobb sorok gyűrűznek.

A NIS arra figyelmeztetett hétfőn, hogy teljesen összeomolhat az üzemanyagpiac, amennyiben a kiskereskedők betartva fenyegetésüket a vállalat raktárai előtt is lezárják az utakat. A NIS szerint már így is egyre súlyosabb a helyzet, a vállalat kútjainál duplájára-triplájára nőtt a forgalom, a NIS pedig egyre kevésbé képes fedezni a keresletet, mivel egyre többen tartalékolnak a teljes válságtól tartva.