Jelentősen nőhetnek Kína olajtartalékai

Vágólapra másolva!
Az első számú kínai olajipari vállalat, a Sinopec bejelentette, hogy Hszincsiang tartományban legalább 1 milliárd tonna olajat magában rejtő olajmezőt talált, és ezzel Kína olajtartalékai egyharmaddal növekedhetnek.
Vágólapra másolva!

A Sinopec közleményében tudatta, hogy húsz éves kutatás után találták meg a Tarim medencében az új olajmezőt, amely 1,08 milliárd tonna kőolajat és 59 milliárd köbméter földgázt is tartalmaz, de a kőolajkincs nagysága elérheti a 2,7 milliárd tonnát.

Kína bizonyított nyersolajkészletei 2003 végén 3,2 milliárd tonnát tettek ki a British Petroleum statisztikája szerint. E statisztika alapján kalkulálva - és az új készletre vonatkozó kisebb adattal számolva - a kínai tartalékok egyharmaddal növekedhetnek. Az elemzők ugyanakkor még korainak tartják a végleges értékelést, hiszen nem tudni, mennyire jövedelmező a Sinopec számára a készlet kitermelése.

Mind a Sinopec, mind pedig a PetroChina földgázipari vállalat erőfeszítéseket tesz arra, hogy új lelőhelyek feltárásával bővítse a csökkenő hazai energetikai készleteket.