Gyurcsány: A kormánynak legyen véleménye a monetáris politikáról

Vágólapra másolva!
A miniszterelnök szerint bár a monetáris politikáért a jegybank monetáris tanácsa felelős, a kormánynak kötelessége véleményt mondani erről - mondta Gyurcsány Ferenc egy szerdai rádióinterjúban.
Vágólapra másolva!

A monetáris tanács eddig nem volt független, mert közvetlenül a jegybank elnökétől függött, és ez a gyakorlat sehol sem működött, sem a Bank of Englandnél, sem a lengyel jegybanknál - mondta Gyurcsány Ferenc.

A Klubrádió Jegyzett tőke című műsorában a miniszterelnök kifejtette: a monetáris tanács tagjainak kiválasztási joga a módosított jegybanktörvény szerint megoszlik a kormány, annak pénzügyminisztere, a köztársasági elnök és a parlament között. Az új tagokon keresztül nem kívánjuk felborítani a monetáris politikát, és nem is értek egyet azzal, hogy radikális beavatkozásra kerüljön sor - mondta a Gyurcsány Ferenc.

A miniszterelnök szerint a magyar pénzpiacon túlságosan magas hozamot realizálnak a befektetők, akik a viták ellenére itt maradtak, s az euró/forint árfolyam nem gyengült, hanem inkább erősödött. Az infláció 2005-ben egy-két tizedes eltéréssel 4,5 százalék lesz - mondta.