Importálni kell a fokhagymát

Vágólapra másolva!
Az elmúlt három évben a magyar fokhagymatermés mintegy harmadára esett vissza, hasonlóan a termőterülethez. Tavaly Magyarországon 5-6 ezer tonna fokhagyma termett, ám az országban évente 10 ezer tonnára van szükség - mondta Füleki László, a Hagyma Terméktanács elnöke. A szakember szerint a hiány pótlására most az uniós országokból érkezik spanyol, francia, illetve olasz fokhagyma Magyarországra.
Vágólapra másolva!

A magyar és a külföldi fokhagyma között a terméktanács elnöke szerint minőségben nincs különbség, a magyar előállítók már felzárkóztak az uniós konkurenciához. A szakember szerint a fokhagymatermés visszaesése már 2002-ben megkezdődött, amikor a termést a belvíz, a következő évben pedig az aszály tette tönkre. Ekkor fokozatosan csökkent az 1500 hektáros termőterület is, ami jelenleg már csak 500-600 hektár.

Korábban átlagosan 8-10 ezer tonna fokhagyma termett Magyarországon, ám az utóbbi három évben ennek csupán a fele. A termelők szempontjából a fokhagyma ára ugyanakkor alacsony, mivel egy kilogrammért a felvásárlók csak 200 forint körüli árat fizetnek, míg a nagy áruházak ezt a kétszereséért adják el - mondta Füleki László.

Vöröshagyma van a tarisznyában

A vöröshagymánál fordított a helyzet, mint a fokhagymánál, hiszen e termék esetében jelentős volt a múlt évben a termelés, és összesen 120 ezer tonnát takarítottak be. Ez a mennyiség mintegy 30 százalékkal nagyobb az átlagosnál. Egyes hagymatáblákon a szokásos 40 tonnás termés helyett akár 80 tonnát is betakaríthattak a termelők.

Az árak azonban a vöröshagyma esetében is nyomottak, mivel a világon több helyen is jó termés volt: egyes áruházakban 5 kilogramm hagymát csomagolva már 59 forintért is árulnak. Jelenleg a felvásárlók 15-20 forint közötti áron veszik a vöröshagymát, ám a terméktanács elnöke szerint minimum 27 forintot kellene egy kilogrammért fizetni. A terméktanács ezért is kezdeményezte az agrártárcánál, hogy tekintsék át a termékpálya-szabályozási szerződést. A minisztérium a kérést elutasította, azzal, hogy múlt év május 1. óta más szabályok érvényesek, mondta Füleki László. A szakember szerint a termelőknek a biztonságuk érdekében valamilyen árkiegészítést vagy kompenzációt kellene kapniuk.