A bankszövetség szerint is alkotmányellenes lehet az inkasszó

Vágólapra másolva!
Részben elismeri az ombudsman helyettes jelentésében felvetett alkotmányossági kifogásokat az APEH és a bankok azonnali beszedési gyakorlatával kapcsolatban a Magyar Bankszövetség. A szervezet szerint a problémák a jogszabályi környezetből és nem a hitelintézetek jogellenes magatartásából fakadnak.
Vágólapra másolva!

Takács Albert, az állampolgári jogok helyettes országgyűlési biztosa hétfőn hozta nyilvánosságra: alkotmányos alapjogokat sérthet, ahogyan az APEH és a pénzintézetek kezelik a polgárok állammal szembeni fizetési kötelezettségével kapcsolatos azonnali beszedési megbízásokat. A Magyar Bankszövetség közleménye szerint a helyettes országgyűlési biztos olyan kérdésekkel foglalkozik jelentésében, amelyet a bankok maguk is néhány tekintetben rendezendőnek ítélnek. A közlemény szerint a szervezet minden olyan ésszerű változást támogat, amely elősegíti a banki ügyfelekkel való partneri viszony erősítését.

Ebből a nézőpontból nyílik lehetőség a szóban forgó jelentésben szereplő javaslatok megvitatására, amelyben a pénzintézetek szívesen részt vesznek - áll a közleményben. A bankszövetség szerint a hitelintézetek betartják a végrehajtást szabályozó jogszabályokat. Ezek a szabályok tiltják, hogy a számlatulajdonosokat előzetesen értesítsék a bankok a beszedési megbízás teljesítéséről. Az ügyfelek természetesen nem a bankszámlakivonatból értesülnek először a végrehajtásról, hiszen a hatóságok beszedési intézkedését megelőzi egy államigazgatási döntés, amiről az érintett állampolgárt bizonyítható módon tájékoztatni kell, s amely ellen jogorvoslattal élhet - közölte a banki érdekképviselet.

A bankszövetség a közleménye szerint azért tiltott a hitelintézet számára a számlatulajdonos értesítése a beszedésről, mert fennáll a veszélye, hogy a jogerős államigazgatási döntés teljesítése meghiúsul, mivel a számlatulajdonos kimenekítheti számlájáról a pénzét. A szervezet szerint, amennyiben több tulajdonosa van egy számlának, akkor végrehajtás esetén a hatósági elmarasztaló döntéssel nem érintett fél kétségkívül hátrányos helyzetbe kerülhet. A jogalkotó nyilván mérlegelte ezt a lehetőséget is, hogy a közös tulajdonú számlák ellen is érvényesíteni kell a beszedési megbízást - áll a közleményben. A Magyar Bankszövetség szerint a végrehajtásban való banki közreműködés kényes szerepet jelent a hitelintézetek számára.

A bankok egyrészt tisztában vannak azzal, hogy a jogos és jogszerű hitelezői érdek-érvényesítésnek az egyik leghatékonyabb módja, ha azt a bankszámlán hajtják végre, közölte a szövetség. Másrészt a hatósági félként való fellépés kényelmetlen szerepvállalást jelent az ügyfelekkel szemben, amelyekkel egyébként a bankok egyenértékű partnerségre törekednek - áll a közleményben.