Egyre több működő tőke jön a régióba

Vágólapra másolva!
2004-ben hat százalékkal több, mintegy 612 milliárd dollárnyi működő tőke áramlott a világban, mint egy évvel korábban, ezzel megállt a 2001 óta tartó folyamatos csökkenés. Az összeg 42 százaléka a fejlődő, és a kelet-közép európai országokba érkezett, de a régióban egyedül Magyarországon csökkent a beáramlott működő tőke összege- írja a Világgazdaság.
Vágólapra másolva!

A fejlődő térségekbe összesen 255 milliárd dollárnyi működő tőke érkezett az elmúlt évben, ami 48 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit. A legkisebb részesedéssel Afrika bír, ide mindössze 20 milliárd dollár érkezett, elsősorban a természeti kincsekben gazdag országokba, a gyémánt, az aranya, a platina és a palládium iránt megnövekedett kereslet miatt.

Ázsiába és a csendes óceáni térségbe 55 százalékkal több, 166 milliárd dollárnyi működő tőke érkezett tavaly a 2003-as értékhez képest és 2004-ben öt év után először nőtt - 66 milliárd dollárra - a Latin-Amerikába és a karibi szigetvilágba áramló tőke összege.

A fejlett országok jelentős csökkenést tapasztalhattak 2004-ben a működő tőke beáramlása szempontjából, az Európai Unióban például felére esett vissza a beáramló tőke mennyisége. Az Egyesült Államok ugyanakkor - megelőzve Kínát - ismét a világ legnagyobb működő tőke-célpontjává vált.

A közép és kelet-európai régióba az elmúlt évben 36 milliárd dollárnyi működő tőke érkezett, ami rekordösszegnek számít, Magyarországnak ugyanakkor nem sikerült kivennie részét ebből a növekedésből, mivel hazánkba csupán 2 milliárd dollár áramlott be, ezért a térségben Magyarország az egyetlen olyan állam, ahol csökkent a beáramlott működő tőke összege - írja a Világgazdaság.