Javuló üzleti és fogyasztói várakozások

Vágólapra másolva!
Decemberben negyedéves romlás után megállt a GKI-Wallis konjunktúra-index szezonális hatásoktól megtisztított értékének csökkenése. A GKI Gazdaságkutató Rt. által - az Európai Unió támogatásával - készített felmérés szerint az üzleti és a fogyasztói várakozások egyaránt javultak.
Vágólapra másolva!

Az üzleti bizalmi index értéke 2004-ben a nyár elejétől kezdve romlott, és novemberben érte el mélypontját. Decemberben - a javulás ellenére - azonban még kedvezőtlenebbek voltak a várakozások, mint októberben.

Az ipari várakozások rendkívül jelentősen javultak. A korábbi romlás megfelelt az Európai Unióban tapasztalható folyamatoknak, de annál erőteljesebb volt. Decemberben különösen a következő időszakra vonatkozó termelési kilátások megítélése lett kedvezőbb, a rendelésállományoké stagnált, de ezen belül az exporté romlott. A válaszadók szerint csökkent a saját termelésű készletek állománya.

Az építőiparban az elmúlt hónapok termelésének és a rendelésállományoknak a megítélése, valamint a foglalkoztatási várakozások is romlottak. A kereskedelemben nem változtak a várakozások, az üzletmenetet rosszabbnak, megrendelési politikájukat viszont aktívabbnak érezték a válaszolók.

A fogyasztói bizalmi index értéke 2004-ben decemberben volt a legmagasabb. A mutató értéke érezhetően magasabb, mint egy évvel korábban, de lényegesen elmarad a két évvel korábbi, a választási évben elért értéktől. A fogyasztók saját pénzügyi helyzetüket decemberben rosszabbnak látták, mint novemberben, de a következő 12 hónapban lényegében nem vártak változást. Az ország gazdasági helyzetét ugyanolyannak ítélték, mint az előző hónapban, viszont a következő egy évben enyhe javulást valószínűsítettek. Inflációs várakozásaik a novemberihez képest kissé csökkentek, a következő 12 hónapban viszont a jelenlegivel azonos ütemű áremelkedésre számítottak. Jelentősen mérséklődtek viszont a munkanélküliségre vonatkozó várakozásaik. A lakosság vásárlási kedve tovább romlott az előző hónaphoz képest, s a következő 12 hónapra vonatkozó várakozások ennek folytatódását jelzik. Jelentősen nőtt a megtakarításra kedvező alkalmat látók aránya.

Magyarország hét régiója közül ötben javultak, kettőben pedig romlottak a fogyasztók várakozásai. A Dél-Dunántúlon és az Észak-Alföldön jóval az átlag felett, a Dél-Alföldön, Közép-Magyarországon és a Nyugat-Dunántúlon az átlagoshoz közeli mértékben javult a lakosság véleménye. Ezzel szemben Észak-Magyarország és a Közép-Dunántúl lakosainak véleménye érezhetően romlott az előző hónaphoz képest - derül ki a GKI közleményéből.