A Fitch szerint késik az euró bevezetése

Vágólapra másolva!
A Fitch Ratings szerint az évtized vége előtt csak Szlovákia lesz képes csatlakozni a négy legnagyobb közép-európai EU-gazdaságból az euróövezethez. A nemzetközi hitelminősítő azzal számol, hogy Magyarország euróövezeti csatlakozása a céldátumhoz képest egy-két évvel csúszhat.
Vágólapra másolva!

A 2010-es magyarországi eurócsatlakozási céldátum a lehetséges legkedvezőbb forgatókönyv esetén teljesülhet, hangzott el a hitelminősítő keddi, londoni szemináriumán. A Fitch szakértői szerint ugyanakkor valószínű, hogy Magyarország ehhez képest egy-két évvel később léphet csak be a valutaunióba.

A Fitch Ratings szerint ahhoz, hogy Magyarország 2010-ben az euróövezet tagja legyen, 2007-2008-ban a GDP-érték 2,0 százalékának megfelelő költségvetési kiigazítást kellene végrehajtani.

Magyarországon, csakúgy, mint a másik három térségbeli EU-tagállamban, a közelgő választások jelentik a legnagyobb akadályát a 2006 előtti érdemi költségvetési reformoknak, vélik az elemzők. A londoni szemináriumon elhangzott egyik kommentár szerint "drámai" az a fordulat, amely az utóbbi néhány évben Magyarország és Szlovákia gazdasági megítélésében végbement Magyarország kárára és Szlovákia javára.