6600 milliárd forint a feketegazdaság teljesítménye

Vágólapra másolva!
A magyar GDP mintegy 30 százalékát éri el a szürke- és feketegazdaság teljesítménye, ami mintegy 6600 milliárd forintot tesz ki; az ebből származó adó- és járulékkiesés mintegy 3000 milliárd forint - mondta Gyurcsány Ferenc. A miniszterelnök szerint a feketegazdaság visszaszorítása segítené az adóterhek csökkentését.
Vágólapra másolva!

A fekete- és szürkegazdaság miatt kieső 3000 milliárd forint elegendő lenne arra, hogy teljesen megszűnjön az országban a helyi iparűzési adó, hogy a tb-terhek legalább 10 százalékponttal csökkenjenek, elegendő lenne arra, hogy az áfa felső kulcsa 20 százalék alá csökkenjen, és még mindig maradna pénz a szociális és egészségügyi ellátórendszer átalakítására - mondta a kormányfő a Nemzetközi Vállalatok Magyarországi Társasága rendezvényén. (Összehasonlításként: az idei költségvetés bevételi főösszege 5883,1 milliárd forint - a szerk.)

Nem szeretném a választás előtti utolsó egy évet tétlenséggel tölteni. Nem kívánok lemondani nagy átalakításokról, például az adóreformról, és nem kívánok választási költségvetést csinálni - közölte Gyurcsány Ferenc.