Nem szóltak a kamatról a Monetáris Tanács tagjelöltjei

Vágólapra másolva!
A piaci folyamatok befolyásolásának elkerülése érdekében a jegybank irányadó kamatának mértékéről többszöri felszólítás ellenére sem kívántak véleményt formálni a Monetáris Tanács kijelölt tagjai keddi meghallgatásukon. Részben ezért az Országgyűlés Költségvetési és Pénzügyi Bizottságának ellenzéki tagjai nem támogatták a jelöltek kinevezését.
Vágólapra másolva!

A monetáris politika leghatékonyabb eszköze a hitelesség, ezért a Monetáris Tanács tagjai és tagjelöltjei egyéni véleményt a monetáris politikáról nem mondhatnak, mert azzal befolyásolnák a piaci folyamatokat - mondta bizottsági meghallgatásán Bánfi Tamás egyetemi tanár a monetáris politikáról alkotott véleményét firtató kérdésre. A Corvinus Egyetem pénzügy tanszékét 16 éve vezető szakember válaszával szemmel láthatóan meglepte a bizottság ellenzéki képviselőit, akik rövid tanácskozás után úgy döntöttek, hogy az eltervezett tartózkodás helyett nem támogatják a jelölt kinevezését a jegybank vezető testületébe. Varga Mihály bizottsági elnök ezt többek között azzal indokolta, hogy Bánfi zárt ülés elrendelését is kérhette volna, ha bizalmas információk nyilvánosságra kerülésétől tart. A testület így 15 kormánypárti igen és 13 ellenzéki nem szavazat mellett támogatta Bánfi Tamás kinevezését.

Óvatosan ugyan, de a monetáris politika legfontosabb kérdéseiről is szólt a költségvetési bizottság előtt Bihari Péter, aki szigorúan szakmai munkát kíván végezni a Monetáris Tanácsban, és a jegybanktörvény módosítása körüli politikai viták mihamarabbi elcsitulását reméli. A közgazdász egy korábbi publikációját idézve lehetségesnek nevezte az euró 2010-es hazai bevezetését, és úgy vélte, hogy a maastrichti kritériumok közül nem az államadósság-kritérium teljesítése lesz a legnehezebb. Kérdésre válaszolva Bihari Péter elmondta: a költségvetési politika hitelességén van mit javítani, de a fiskális és a monetáris politika hitelességét közösen kell erősíteni. A jelölt - Bánfi Tamáshoz hasonlóan - a jelenlegi kamatszint értékelésére nem vállalkozott. A testület ellenzéki tagjai nem támogatták a közgazdász kinevezését, így a bizottság 14 támogató szavazat mellett 13 ellenében alkalmasnak találta a jelöltet a monetáris tanácsi tagságra.

Nem tartom magam makro- és pénzügyi szakembernek, inkább a mikrovilágban és az agráriumban mozgok otthonosan - kezdte bemutatkozását Csáki Csaba egyetemi tanár, aki úgy vélte, hogy nyilván ez utóbbiak szempontjait szeretné megjeleníteni a monetáris politikát alakító testületben jelölésével a miniszterelnök. Hargitai János fideszes képviselő a jelölt tudományos érdemeit elismerve úgy vélte, hogy a hatályos jegybanktörvény szerint Csákit nem lehetne kinevezni a testület tagjává, mert azt szűken vett szakmai előélete nem teszi lehetővé. Ezt követően szóba került Csáki MSZMP KB-tagsága, valamint a mezőgazdaság számos időszerű kérdése, végül a bizottság 15 igen szavazattal, 9 ellenében és 3 tartózkodás mellett támogatta Csáki Csaba kinevezését a Monetáris Tanács tagjává.

A Magyar Nemzeti Bank függetlensége erősödik azáltal, hogy egy demokratikusan kinevezett személy, a miniszterelnök is jelölhet tagokat a Monetáris Tanácsba, hiszen az MNB elnök kizárólagos jelölési joga példátlan volt a nemzetközi gyakorlatban - mondta Neményi Judit, akinek tagságát a bizottság 14 igen szavazattal 8 ellenében támogatta. A 2004-es sáveltolást a jegybank Monetáris Tanácsa megakadályozhatta volna, mivel ennek a döntésnek a kamatprémiumban azóta is lecsapódó következményeit azóta is kénytelen viselni a magyar gazdaság - fogalmazott a jelölt.