Gyurcsány: Nem adósítjuk el az országot

Vágólapra másolva!
Magyarországon évek óta 57 és 60 százalék között van az államadósság mértéke, az elkövetkező években ennél alacsonyabb lehet - mondta Gyurcsány Ferenc hétfőn este egy rádióműsorban. A miniszterelnök szerint nem változnak az alapvető közgazdasági összefüggések, reálértéken emelkedik idén az átlagnyugdíj és az önkormányzati büdzsé, és újra felmelegített káposzta az ellenzéki javaslat a családi adózásra.
Vágólapra másolva!

- Nagyon nem szeretném, ha bárki azt gondolná, hogy eladósítjuk az országot - mondta a kormányfő egy kereskedelmi rádió műsorában. Egy hallgató internetes hozzászólásában emlékeztette a kormányfőt arra a parlamenti kijelentésére, miszerint vége a Kádár-rendszernek. Feltette a kérdést, hogy akkor miért adósítja el ugyanúgy az országot, mint Kádár János.

Az összefüggések nem változnak

Egy sor dolog nem változik, így nem változnak az alapvető közgazdasági összefüggések - mondta válaszában a miniszterelnök. Kifejtette: ha olyan szociális és fejlesztési programok mellett döntenek, amelyek több pénzt igényelnek, mint amennyi rendelkezésre áll, akkor ahhoz hitelt vesznek fel.

Emelkedik az átlagnyugdíj és az önkormányzati büdzsé

A nyugdíjakkal kapcsolatban a miniszterelnök elmondta: az átlagnyugdíj ma Magyarországon 63 ezer forint, és ha hozzászámítják a 13. havi nyugdíj ide eső részét, akkor idén ezt 8-8,5 százalékkal növelik, tehát 3,5 százalékos vásárlóérték-emelkedés várható. A kormányfő kitért arra is, hogy idén összesen nyolc százalékkal nő az önkormányzatok költségvetési támogatása, tehát itt is lesz reálérték-bővülés.

Újra felmelegített káposzta a családi adózás

A miniszterelnök a családi adózásról szóló ellenzéki felvetésről közölte: azt a Fidesz már 1998-ban is zászlajára tűzte. A javaslat Gyurcsány Ferenc szerint "újra felmelegített káposzta lehet". Lehet jó is, rossz is, az ördög a részletekben lakik, ugyanakkor fontos kérdésről van szó, meg kell vizsgálni, mondta Gyurcsány Ferenc.

MTI/[origo]