Az EU nagyobb takarékosságot vár a kormánytól

Vágólapra másolva!
Idén a GDP 0,5 százalékának megfelelő újabb takarékossági intézkedésekre van szükség a magyar kormány deficitcéljának betartása érdekében - olvasható az Európai Bizottság szerdai ajánlásában. A Pénzügyminisztérium szerint a testület elfogadta a kormány konvergenciatervét, és valójában nem sürget újabb költségvetési kiigazítást.
Vágólapra másolva!

Magyarország legújabb - az Európai Bizottsághoz tavaly december elsején eljuttatott - konvergenciaprogramja 2004-ben 4,5, 2005-ben 3,8 százalékos GDP-arányos államháztartási hiány irányoz elő, a magánnyugdíj-pénztári befizetések figyelembe vételével. Utóbbi tételek nélkül a hiány idén 4,7 százalékos lesz a terv szerint, és a deficit 2008-ban (amikor a magánnyugdíjpénztárak bevételét már nem lehet az államháztartás bevételei között számon tartani) 2,8 százalékosra csökken.

Az Európai Bizottság értékelése szerint a módosított magyar konvergenciaprogram is igen kockázatos: a 2008-as deficitcél alig marad a kívánt 3 százalékos küszöbérték alatt, ami jelentősen csökkenti a magyar gazdaságpolitika mozgásterét, sőt kedvezőtlen makrogazdasági környezetben nem is teljesíthető. A testület szerint ezért idén újabb, a GDP 0,5 százalékának megfelelő költségvetési megszorítás szükséges, és a büdzsé 100 milliárdos tartalékkeretének bővítése is megfontolandó. A Bizottság ezen túl azt is ajánlja a magyar kormánynak, hogy a készülő adóreform ne növelje az államháztartás hiányát.

A bizottsági ajánlás a kritikai megjegyzésekkel együtt lehetségesnek tartja, hogy Magyarország 2008-ban teljesítse az euró bevezetésnek makrogazdasági kritériumait és 2010-ben bevezesse a közös valutát.

Az Európai Bizottság ajánlása összhangban áll a testület korábbi javaslataival; az ajánlásról az uniós pénzügyminiszterek tanácsa (ECOFIN) várhatóan március 8-án dönt. Amennyibe a testület jóváhagyja azt, a magyar kormánynak négy hónap alatt kell lépéseket tennie a hiány csökkentése érdekében.