Recesszióban a japán gazdaság

Vágólapra másolva!
A japán gazdaság recesszióban van, két egymást követő hónapban visszaesést jegyeztek föl. A szerdán közölt legfrissebb adat szerint a japán gazdaság az utolsó negyedévben 0,1 százalékkal visszaesett az előző negyedhez képest - éves szintre számolva ez 0,5 százalékos csökkenésnek felel meg. A tavalyi második negyedévben 0,2 százalékkal csökkent a GDP az előző negyedhez képest.
Vágólapra másolva!

Az elemzők átlagosan 0,1 százalékos negyedéven belüli és 0,5 százalékos éves növekedést vártak a tavalyi negyedik negyedévről. Az utolsó negyedévben az export 1,3 százalékkal nőtt, de az import 3,1 százalékkal gyarapodott, az ipari nyersanyagok drágulása miatt. A GDP 55 százalékát adó lakossági fogyasztás 0,3 százalékkal csökkent.

A tavalyi naptári évben ennek dacára 1996 óta a leggyorsabban, 2,6 százalékkal bővült a japán GDP az előző évhez képest, a gyors első negyedévi növekedés miatt. Tavaly második éve folytatódott a fellendülés a naptári évre számolva. A tavalyi év elején elsősorban a lakossági fogyasztás gyorsította a növekedést, később pedig éppen annak hiánya rontotta az eredményt.

Koidzumi Junicsiro miniszterelnök szerdán azzal kommentálta a rossz hírt, hogy fő vonalakban változatlanul tart a gazdaság javulása, csak elhúzódó szünet volt a folyamatban. Azt jósolta, hogy az első negyedévben gyorsulás lesz a növekvő jövedelmek és a javuló munkapiaci helyzet ösztönözte fogyasztásnövekedés miatt. Emlékeztetett, hogy a vállalatok rekord profitokat jelentenek, és a gépmegrendelések megugrása a beruházások erősödésére utal.

Takenaka Heidzo gazdasági miniszter azt mondta, hogy a gazdaság széles értelemben a javulás folyamatát éli, csupán a kiigazítás hosszasnak bizonyul. Úgy vélte, a gazdaságot átfogóan kell megítélni, nem kizárólag a GDP alapján.

A márciussal záruló pénzügyi évre a japán kormány hivatalosan 2,1 százalékos gazdasági növekedést vár. A miniszter nem szólt arról, hogy ez még reális-e, de az elemzők szinte kizártnak tartják, hogy a gazdaság a mostani negyedévben elérje az ehhez szükséges, legalább 2,1 százalékos negyedéven belüli növekedést.