Görögországot pénzbírsággal fenyegette meg az EU

Vágólapra másolva!
Az euróövezet tizenkét országának pénzügyminiszterei után csütörtökön az Európai Unió mind a huszonöt tagállamának pénzügyminisztere hivatalosan jóváhagyta az Európai Bizottság azon ajánlását, hogy akár pénzbírságig folytassák Görögország ellen a túlzott államháztartási deficit miatti eljárást.
Vágólapra másolva!

A pénzügyi tanács, az ECOFIN egyúttal elfogadta Olaszország stabilitási programját. Ez a döntés annak ellenére született, hogy az Európai Bizottság a közelmúltban arra figyelmeztetett, a középtávú program nem bizonyulhat elegendőnek, hogy Róma a 3 százalékos limit alatt tartsa deficitjét.

A miniszterek Athén esetében elfogadták azt a bizottsági kezdeményezést, hogy az előírás szerintit egy évvel meghosszabbítva, 2006-ig adjanak időt a görög deficit leszorítására a bruttó hazai termék 3 százaléka alá. Ha ez nem történik meg - az euró történetében először - Görögország a GDP 0,5 százalékát is elérő pénzbírsággal lenne sújtható a tartós hiány miatt.

Az euróövezet tizenkét minisztere - köztük a görög Jeórjiosz Alogoszkufisz - már hajnalban egyetértésre jutott a döntésről, amely logikus következménye a stabilitási paktumot eddig leggyengébben teljesítő eurövezeti tag ellen tavaly kezdett deficiteljárásnak. Athénnak a jelenleg 5,5 százalékos hiányt kell 3 százalék alá vinnie legkésőbb jövőre, ha el kívánja kerülni a bírságot.

Ezzel a miniszterek gyakorlati bizonyságot is adtak arra, hogy bár hamarosan módosítják - sokak szerint lazítják - a közös pénz stabilitását biztosító szabálycsomagot, annak központi eleme megmarad: a hiány felső korlátjának szigorú betartatása. A paktum reformja ugyancsak téma volt a miniszteri találkozón, és abban meglehetős egyetértés mutatkozott, hogy a jövő hónap végére ezt jóvá is hagyhatják.