A tankönyvek miatt bővült a könyvpiac

Vágólapra másolva!
A piacvezető könyvkiadók és kisebb társaik összesen 58,2 milliárd forintos forgalmat bonyolítottak 2004-ben, ami két százalékos növekedést jelent éves összevetésben. Legtöbbet tankönyvre és nyelvkönyvre költöttünk, csökkent viszont az érdeklődés a szépirodalom és a gyerekkönyvek iránt - derül ki a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése (MKKE) által pénteken közölt adatokból.
Vágólapra másolva!

Az áfacsökkenés, a különböző kedvezmények és akciók miatt a fogyasztói áron összesített 58,2 milliárdos forgalomnál mintegy tíz százalékkal kevesebb pénzt költött könyvekre a lakosság. A 149 piacvezető kiadó tavaly 52,3 milliárd forint értékben forgalmazott könyveket, az import könyvek forgalma pedig négymilliárd forintot tett ki. Az adatot nem szolgáltató, illetve egy-két könyvet publikáló kis cégek becsült forgalma 800 millió forint volt.

A könyvpiac koncentrációjában nem történt lényegi változás: tavaly tizenhárom kiadó képviselte az összforgalom 54,4 százalékát. Számottevően növekedett viszont a külföldi tulajdonú könyvkiadók magyarországi piaci részesedése: arányuk az elmúlt évben 25,8 százalékosra nőtt a megelőző évi 23,6 százalékról; összességében 13,4 milliárd forintos forgalmuk volt.

Az MKKE még nem közölt adatokat a tavalyi átlagos példányszámról, , de a korábbi adatsorokból kitűnik, hogy a rendszerváltás óta 2003-ban volt a legalacsonyabb a forgalmazott könyvek átlagos példányszáma: 3544 (1990-ben még 15 200). Az akkori összpéldányszám 32 millió 627 ezer volt, ami megközelítette az 1989 óta rögzített leggyengébb év adatát (2001-ben 32 millió 615 ezer könyvet értékesítettek).