Ecostat: kamatcsökkentés és 4,5 százalékos infláció

Vágólapra másolva!
A Monetáris Tanács hétfői ülésén 50 bázispontos kamatcsökkentésről dönthetnek, az idei átlagos infláció pedig 4,5 százalék körül alakulhat - mondta Belyó Pál, az Ecostat Gazdaságelemző és Informatikai Intézet igazgatója.
Vágólapra másolva!

Az intézet "Gazdasági trendek Magyarországon" című, évente megjelenő, 10 fejezetben összefoglalt, 100 makrogazdasági mutatót ismertető tanulmánya szerint az európai uniós csatlakozás nem vezetett piaci zavarokhoz, áremelkedésekhez, foglalkoztatási anomáliákhoz, ugyanakkor a pályázatok elbírálása lassú, a kifizetések késnek.

Az Ecostat előrejelzése szerint az idén a GDP 3,8 százalékkal nő, a beruházások 8 százalékkal bővülnek, az államháztartás eredményszemléletű GDP arányos hiánya a tavalyi 5,4 százalék után 2005-ben 5,0 százalék lehet - mondta az igazgató. A januári 4,1 százalékos inflációs adattal óvatosan kell bánni, hiszen az olajárak bármikor elszabadulhatnak, ezért az Ecostat az eddigi 4,8 százalékos éves inflációs prognózisát csekély mértékben, 4,5 százalékra módosította.