Szlovákia nem vár az euróval szomszédaira

Vágólapra másolva!
Szlovákia nem vár szomszédaira, hogy közösen lépjenek be az euróövezetbe: a csatlakozást rögtön szeretné végrehajtani, amint erre alkalmassá válik - jelezte pénteken a szlovák pénzügyminisztérium.
Vágólapra másolva!

Szlovákia ezzel a lengyel pénzügyminiszternek egy esetleges közös csatlakozásra utaló csütörtöki felvetésére reagált. Miroslaw Gronicki szerint a lengyel, cseh, magyar és szlovák közös euróövezeti csatlakozás gazdasági előnnyel járna a négy állam számára.

A szlovák pénzügyminisztérium szóvivője szerint lehet vitatkozni a közös belépésről, de - mint mondta - a kicsi és nyitott szlovák gazdaság számára az euró legkorábbi lehetséges bevezetése hozza a legnagyobb előnyöket.

Szlovákiát az elemzők egyébként is éllovasnak tekintik a négy ország közül, és 2009-es euróövezeti belépést valószínűsítenek számára, miközben a három másik állam esetében legkorábbi időpontként a 2010-es dátumot jelölik meg.

A legkeményebb feltétel a GDP-arányos államháztartási hiány 3 százalék alá szorítása a négy állam számára. Az idén Szlovákia már a 3,8 százalékos hiányt célozta meg, 2007-ben pedig elérhetőnek tartja a GDP 3,0 százalékát kitevő deficitcélt.