A Moody's felminősítette Romániát

Vágólapra másolva!
A befektetési szint közvetlen közelébe emelte Románia szuverén devizakötvény-adósságának besorolását a Moody's Investors Service, az EU-konform gazdaságpolitikára hivatkozva. Az amerikai hitelminősítő szerdai londoni közleménye szerint a devizában kiadott román állami kötvényadósság országplafonja az eddigi "Ba3"-ról egyszerre két fokozattal "Ba1"-re javult.
Vágólapra másolva!

Más hitelminősítők osztályzati gyakorlatában ez "BB mínusz"-ról "BB plusz"-ra történő javításnak felelne meg. A deviza-bankbetéti besorolások felső határa "B1"-ről ugyancsak két fokozattal "Ba2"-re emelkedett. A Moody's listáján a befektetési alapfok a "Baa3". Az új besorolások kilátása további felminősítést valószínűsítő pozitív.

A Moody's a szerdai közleményben megjegyzi, hogy az uniós csatlakozásra készülő Romániát az EU októberben működő piacgazdaságnak minősítette, és decemberben megerősítette az ország - és Bulgária - 2007-es csatlakozását célzó menetrendet. A hitelminősítő kiemelte ugyanakkor, hogy az Európai Unió meghagyta magának a jogot a román és a bolgár csatlakozás egy évvel történő elcsúsztatására - ezt az EU az első körben csatlakozott térségbeli országok esetében nem alkalmazta -, jelezve, hogy a két ország esetében még mennyi mindent meg kell oldani a belépésig.

A nagy nemzetközi hitelminősítők közül egyébként nem a Moody's, hanem a londoni Fitch Ratings volt a legmerészebb Románia felminősítésével: ez a cég már tavaly novemberben "BBB mínusz" befektetői alapszintre sorolta át Romániát.

A főbb európai feltörekvő piacok besorolásai a nagy nemzetközi hitelminősítőknél:

Fitch

Standard and Poor's

Moody's

Magyarország

A mínusz

A mínusz

A1

Csehország

A mínusz

A mínusz

A1

Szlovákia

A mínusz

A mínusz

A3

Szlovénia

AA mínusz

AA mínusz

Aa3

Lengyelország

BBB plusz

BBB plusz

A2

Románia

BBB mínusz

BB plusz

Ba1

Oroszország

BBB mínusz

BBB mínusz

Baa3

Horvátország

BBB mínusz

BBB mínusz

Baa3

Bulgária

BBB mínusz

BBB mínusz

Ba1

Ukrajna

BB mínusz

B plusz

B1

Észtország

A

A

A1