Alternatív adórendszert javasol Surányi

Vágólapra másolva!
A jelenlegi szja-rendszer adóelkerülésre ösztönöz, mert a nettó bér a kisebb adókulcsnál is alig éri a bruttó bér felét - mondta Surányi György a Pénzügykutató Rt. és az Allianz Hungária Biztosító Rt. által rendezett "Adózás és verseny" című csütörtöki konferencián. Bokros Lajos szerint az adórendszer átalakítása, az szja-adókulcsok megváltoztatása, illetve a sávok szélesítése csak akkor lehetséges, ha a rendszerből radikális módon kikerülnek a kedvezmények, illetve támogatások.
Vágólapra másolva!

Az adó célja a közkiadások fedezése, tehát a szociálpolitikai célokat a költségvetés más elemeiben kell érvényesíteni - mondta előadásában Surányi György, a Banca Intesa közép-kelet-európai igazgatója, a Corvinus Egyetem tanára. A Magyar Nemzeti Bank volt elnöke szerint felelőtlen az, aki az adók, illetve az adószintek csökkentéséről beszél anélkül, hogy megnevezné az ellentételt, azaz a költségvetési kiadásokra vonatkozó összegeket.

Surányi: Adóelkerülésre ösztönöz a jelenlegi adórendszer

A jelenlegi szja-rendszer adóelkerülésre ösztönöz, mert a nettó bér a kisebb adókulcsnál is alig éri a bruttó bér felét - mondta Surányi György. A volt jegybankelnök felvázolt egy alternatív szja-adórendszert: ennek a kulcsa 20, 30, illetve 40 százalékos lehetne. Az első adókulcs 0-430 ezer forint havi bérhez kapcsolódna, ide tartozna a mai jövedelmek mellett az adózók 90-95 százaléka. A második adókulcshoz tartozó sáv havi 430 ezer forint és 1 millió forint között lenne, 40 százalékkal pedig az 1 millió feletti jövedelmek adóznának, a javaslat szerint.

A tb-kulcsokat úgy kapcsolná a rendszerhez Surányi, hogy az első kulcs mellett 25 százalék legyen a tb-fizetés kulcsa, a második sávnál 15-20 százalék, a harmadiknál pedig 5 százalék. A szakember ingatlanadó bevezetését is javasolja, mégpedig sávos alapon: a 15-20 milliós értékű ingatlanokig 0 százalék lenne a kulcs, efölött pedig évi 0,25-1 százalék. Ugyanakkor az szja-ból levonható lenne az ingatlanadó, azaz aki jelentős szja-t fizet, az kedvezőbb induló helyzetet élvez, mint az, aki kevés szja-t fizet, miközben jelentős értékű ingatlanhoz jutott.

Bokros: A gyógyítás reformját nem lehet elkerülni

Az adóreform összefügg az államháztartás többi elemével, így a társadalombiztosítással, ezért az egészségbiztosítás, pontosabban a gyógyítás reformját nem lehet megkerülni - mondta előadásában Bokros Lajos. A Közép-európai Egyetem (CEU) tanára szerint a közigazgatás és az önkormányzatok átformálását is napirendre kell tűzni. A volt pénzügyminiszter szerint az adóreformmal el kell érni, hogy a lakossági megtakarítások gyarapodjanak, ami azt a célt is szolgálná, hogy a lakosság - akárcsak a nyugdíjreformnál - részben saját maga gondoskodjon az egészségéről.

Ahogy a nyugdíjbefizetések és -kifizetések egyensúlyban vannak, úgy ezt a gyógyításnál is meg kell teremteni, mégpedig a többcsatornás biztosítási rendszer megteremtésével - mondta Bokros Lajos. A volt pénzügyminiszter szerint az adórendszer átalakítása, az szja-adókulcsok megváltoztatása, illetve a sávok szélesítése csak akkor lehetséges, ha a rendszerből radikális módon kikerülnek a kedvezmények, illetve támogatások.