Helyszínen ellenőrizné a deficitadatokat az EU

Vágólapra másolva!
A tavaly napvilágra került görög csalásokra reagálva az Európai Bizottság szerdán rendelettervezetet terjesztett elő a tagállamok által készített államháztartási statisztikai adatok szigorúbb ellenőrzéséről. A tervezet többek között felhatalmazza az Eurostatot, hogy részletes vizsgálódásokat folytathasson bármely tagállam statisztikai hivatalában - írja a Bruxinfo.
Vágólapra másolva!

Tavaly szeptemberben a frissen hatalomra került jobboldali görög kormány bejelentette: szocialista elődje meghamisította az államháztartási hiányról szóló statisztikákat. Később az is kiderült, hogy Athén a hamis statisztikai adatoknak köszönhette eurózóna-felvételét is, a valódi számokkal ugyanis nem teljesítette volna a maastrichti deficitkritériumot. Ennek ellenére a tanács nem fogalmazott meg szankciókat a görögök ellen a múltbeli adatok miatt, "csak" a túlzottdeficit-eljárást indította meg az aktuális hiánya miatt.

A görög ügyre reagálva azonban a Bizottság már decemberben előterjesztett egy tervezetet a fiskális statisztikai adatok javítására. Ezt februárban a tanács is jóváhagyta, ennek alapján született meg a szerdai rendelettervezet. Ezt még június előtt egy újabb követi majd, akkor már az Eurostat és a nemzeti statisztikai hivatalok politikai és anyagi függetlenségének, illetve utólagos elszámoltathatóságának megerősítéséről.

A szerdai rendelettervezet egyebek között felhatalmazza az Eurostatot, hogy részletes vizsgálódásokat folytathasson bármely tagállam statisztikai hivatalában, hogy ellenőrizze a fiskális adatok összeállítását, az eddigi rutinjellegű látogatásokon felül is.

Egyúttal jogi alapra helyezi, és kötelezően betartandóvá teszi az adatgyűjtés módjára korábban meghatározott ajánlásokat, és az adatkészítés útjának átláthatóságát is növelni próbálja. A tervezet a túlzottdeficit-eljárás egyes részletkérdéseit szabályozó 3605/93-as közösségi rendeletet módosítaná, amely számos rendelkezést tartalmaz a fiskális adatok jelentésének menetéről, de nem utal a jelentett adatok minőségének ellenőrzésére.

"A költségvetési felügyelet szükséges és kulcsfontosságú feladat az eurózóna zökkenőmentes működtetéséhez. De ezt a feladatot csak akkor lehet betölteni, ha a Bizottság megbízható statisztikákhoz jut a megfelelő időben a tagállamoktól, és ha az Eurostat gyorsan választ kap kérdéseire, illetve megvizsgálhatja az adatok összeállításának folyamatát, továbbá az azok elkészítéséhez használt elszámolásokat" - szögezte le Joaquín Almunia monetáris ügyekben illetékes biztos.