Évtizedes csúcson a német ipari növekedés

Vágólapra másolva!
A német ipar teljesítménye januárban egy évtizede nem látott mértékben, 3,1 százalékkal bővült az előző hónaphoz képest; elemzők 0,5 százalékos átlagos növekedést vártak. Decemberben az ipari termelés 0,9 százalékkal nőtt havi szinten.
Vágólapra másolva!

Az elemzők kedvezőnek értékelik a feldolgozóipar teljesítményének alakulását az adaton belül, és az átfogó ipari adatot egy jó első negyedévi GDP-növekedés egyik jelének tekintik, miközben a gazdasági kutatóintézetek egyre-másra fogják vissza idei egész éves GDP-növekedési várakozásaikat (szerdán az IfW német gazdaságkutató csökkentette előrejelzését 0,6 százalékra a korábban várt 0,8 százalékról).

A német feldolgozóipar Reuters kezelte beszerzőimenedzser-mutatója decemberről, januárról és februárról egyaránt emelkedett, azt mutatva, hogy a tavaly novemberi visszaesés csak átmeneti volt. A februári adat januárhoz képest a teljesítmény lassuló növekedését jelezte, de elemzői vélemények szerint mindenképpen a feldolgozóipari teljesítmény tartósan jó irányzatát vetítik előre.