30 éve halt meg Aristoteles Onassis

Vágólapra másolva!
Harminc éve, 1975. március 15-én halt meg Aristoteles Onassis (Arisztotelisz Onasszisz) görög hajótulajdonos, pénzember, sokak számára a vagyon és a siker megtestesítője, a maga korában a világ leggazdagabb embere.
Vágólapra másolva!

A kis-ázsiai Szmirnában született 1906-ban, egy török állampolgárságú görög üzletember fiaként. 1922-ben, amikor az első világháború után a törökök elfoglalták a várost, a családnak menekülnie kellett. Onassis koldusszegényen Argentínában kötött ki, ahol a legenda szerint a nyelvet telefonközpontosként, a beszélgetéseket kihallgatva tanulta meg.

Ezután volt kikötői munkás, tányérmosogató, de hamarosan görög dohányból készült cigarettával (és egyes állítások szerint ópiummal) kezdett kereskedni. Akárhogy történt is, alig három év alatt milliomos lett, és megkapta az argentin állampolgárságot.

A harmincas évek elején felismerte, hogy a teherszállítás lesz a jövő üzlete, ezért a gazdasági válság idején, nyomott áron megvette első hat hajóját. Az évtized közepén beszállt a tankhajó-üzletbe: 1938-ban ő építtette a világ első, 15 ezer tonnás tankhajóját. A második világháború idején hajóit csillagászati összegért bérbe adta a szövetségeseknek. Az ötvenes években előjogot szerzett a szaúdi olaj szállítására, a hatvanas években már ötmillió tonnás flottája volt.

A negyvenes években Hollywoodba költözött, ahol a playboyok életét élte, az újságokba is bekerült rövid viszonya Gloria Swanson filmszínésznővel. (Eltöltött egy éjszakát Evita Perónnal is, aki reggel omlettet sütött neki, fáradozását a gáláns Onassis egy tízezer dolláros csekkel honorálta, hogy fordítsa jótékonysági célokra. "Ez volt a legdrágább omlett, amit valaha ettem" - mondta később.)

1946-ban úgy döntött, ideje lehiggadni és megnősülni, feleségnek Sztavrosz Livanosz görög hajómágnás lányát szemelte ki. Gyorsan meghódította a tizenhét éves lányt, akit a papa csak fogcsikorgatva adott a negyvenegy éves vőlegényhez. A két férfi korábban összekülönbözött, mert Livanosz elütötte Onassist az amerikai kormánnyal kötendő jövedelmező szerződésektől.

Onassis pozíciói tovább erősödtek, amikor nem sokkal később egy másik görög hajótulajdonos, Sztavrosz Niarkhosz sógora lett. A három férfi együtt a világ legnagyobb és legbefolyásosabb hajózási érdekeltségét tartotta kézben. 1951-től három évig illegális bálnavadászattal is foglalkozott, aminek az vetett véget, hogy a perui haditengerészet tüzet nyitott egy hajójára és letartóztatta a tengerészeket. Onassis ekkor kiszállt az üzletből, a bálnavadászflottát a kevésbé finnyás japánoknak adta el.

A telhetetlen vállalkozó rövidesen megszerezte a Monacót ellenőrző cég részvényeit, így gyakorlatilag övé lett a monte-carlói kaszinó. Tekintetét a fellegekre szegezve 1957-ben megalapította az Olympic Airways légitársaságot, a mai görög nemzeti légivállalat elődjét.

Nem sokkal később az amerikai kormánnyal akasztotta össze a bajszát az Aramco olajtársaság ellenőrzése kapcsán, de ezúttal (némileg megtépázott hírnévvel) visszavonulót kellett fújnia. A társadalmi életben gyorsan javított: Monacóban összebarátkozott Churchill-lel, akivel - annak 1964-ig bekövetkezett haláláig - szoros kapcsolatban maradt. Az 1967-es arab-izraeli háború még tovább növelte vagyonát, mert hajóival a lezárt Szuezi-csatorna helyett Afrika megkerülésével szállította az olajat.

Hűtlenkedései miatt házassága megromlott, s 1961-ben elvált feleségétől. Onassis ekkor már Maria Callas társaságában mutatkozott, a két szenvedélyes görög zajos viszonyát a címlapokon tárgyalta a sajtó. A betűk még nagyobbak lettek, amikor Onassis szakított az operaénekesnővel, és 1968-ban váratlanul elvette az amerikai "nemzeti kincsnek" számító Jacqueline Kennedyt, a meggyilkolt elnök özvegyét. (A valóságban nem szerelem volt köztük: a férje és sógora meggyilkolásától megrettent Jackie a biztonságot kereste a milliárdosnál, aki társadalmi kapcsolatai építésére használta a frigyet.)

1973-ban fia repülőbaleset áldozata lett, ettől kezdve Onassis egészsége gyorsan romlott. A világ leggazdagabb embere 1975. március 13-án halt meg egy párizsi kórházban, felesége ekkor éppen New Yorkban adott estélyt. Mérhetetlen vagyonát - érdekeltségeibe tartoztak szállodák, bankok, ingatlancégek, tartályhajók, a görög nemzeti légitársaság, athéni, monacói, montevideói és párizsi villa, továbbá a Christina nevű yacht, pontosabban úszó palota, ahol ideje legnagyobb részét töltötte - lánya örökölte, Jacqueline Onassis csak egy kis töredéket kapott. Végső nyugvóhelye a Jón-tengerben fekvő, fenyvesek borította Skorpió-sziget, amelyet 1963-ban vett meg és minden luxussal felszerelt pihenőhellyé varázsolt.

Lánya, a boldogtalan Christina 1988-ban halt meg, unokája, a világ leggazdagabb örökösnője, Athina Roussel 2003 elején kapta meg a 3,5 milliárd dolláros vagyont.