Gyurcsány: Csak az erős forint szól ellenünk

Vágólapra másolva!
Egyetlen jelentős érv szól ma Magyarország ellen, az pedig valutájának az ereje - mondta a miniszterelnök hétfőn, a közszolgálati televíziónak adott interjúban.
Vágólapra másolva!

Magyarország akkor lesz versenyképes, ha olcsóbb lesz a forintja, mert akkor lesznek az exportra termelő vállalatok eredményesek, akkor tudnak fejleszteni, akkor lesz több munkahely és az importversenyt is akkor bírják jobban a hazai vállalatok - hangsúlyozta Gyurcsány Ferenc.

A miniszterelnök szerint hetek-hónapok óta - sok más terület mellett - a forint kérdése is a higgadt és nyugodt szakmai vita helyett a meglehetősen középszerű politikai viták tárgyát képezi.

Gyurcsány Ferenc kiemelte: határozott az elképzelés egy olyan adórendszer kialakítására, amelyben kisebb és elviselhetőbb teher van az élő munkán. Arra készülünk, hogy két-három év alatt végigvihető, átfogó adóreform-csomagot mutatunk be Magyarországnak és azt a következő év január 1-jétől több lépésben bevezetjük - mondta a kormányfő.

A változtatás legfőbb okaként nevezte meg, hogy Magyarországon nagyon kevesen viselik az adózás igen nagy terhét és nagyon sokan, részben a magas adókulcsok miatt keresik az adómegkerülés útját. Az adózást igazságosabbá kell tenni és a versenyképesség szolgálatába állítani, kiszélesíteni azt a kört, amelyik a közösért viselt felelősség alapján belátja és elviselhetőnek gondolja az adózás terheit.

A Szlovákiában bevezetett egykulcsos adó kapcsán a miniszterelnök kifejtette, szerinte nem baj, ha eltérnek egymástól az arányok és többet várnak el attól, aki tehetős, illetve több lehetőséget adnak annak, aki rászorul arra. Megjegyezte, hogy Szlovákiában az adórendszer átalakítása összekapcsolódott a szociális ellátórendszer szűkítésével, a korábbi kedvezmények tömeges megvonásával, ami éhséglázadáshoz vezetett.

Magyarország akarja-e, hogy mai szociális ellátórendszerét jelentősen megkurtítsuk, felkészült-e arra, hogy az alacsony jövedelműek, munkanélküliek kevesebbet kapjanak, mint eddig, vagy sem? - tette fel a kérdést a miniszterelnök, aki szerint a kérdésben óvatosan kell eljárni.

Szerinte az adó, a társadalombiztosítás, egészségügyi ellátás, a munkanélküli ellátás, a nyugdíjellátás kérdését együtt kell vizsgálni, új társadalmi megállapodást kell kötni arról, mi az állam szerepe és meddig terjed az egyén felelőssége.

Magyarországnak csak akkor van lehetősége magasabb bért elérni, ha azért tehetségben, szorgalomban, munkakultúrában többet tud nyújtani másoknál. Mint mondta, a bérek vásárlóértéke az idén ismét 3-4 százalékkal növekedik - mondta a miniszterelnök.

Kiemelt célnak nevezte a kormányfő, hogy a következő tíz évben a mostani 62 százalék helyett 75-78 százalékra nőjön a magyar bérek aránya az európai átlagos bérhez viszonyítva, majd a következő évtized végére a 90 százalék fölé kerüljön.