Hiányzik az állami vagyon egységes szabályozása

Vágólapra másolva!
Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) szerint hiányzik az állami vagyon egységes szabályozása. Most először mérték föl a teljes kincstári vagyont amelynek értéke 3600- 3700 milliárd forint.
Vágólapra másolva!

A most először felmért teljes kincstári vagyon értéke 3600-3700 milliárd forint közé esik, ehhez járul az ÁPV-nél lévő, 650-700 milliárd forintra becsült vállalkozói vagyon - jelentette be Bihary Zsigmond, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) főigazgatója pénteken Budapesten tájékoztatón .

"Nincs egységes vagyontörvény, a hatályos szabályozás nem rögzíti egyértelműen a 735 állami vagyonkezelő feladatait, ezért nem lehetséges eredményes vagyonkezelés" - mondta Bihary Zsigmond. Az ÁSZ főigazgatója hozzátette: az állami vagyon feletti kezelési jog a pénzügyminiszter hatáskörébe tartozik, de a miniszter közvetlenül csak a Kincstári Vagyoni Igazgatósághoz tartozó 200 milliárd forintot meghaladó vagyont felügyeli. Rajta kívül mások, a Nemzeti Földalap, a Magyar Tudományos Akadémia és egyes szaktárcák vezetői is kezelik a kincstári vagyont.

Az ÁSZ javasolja a kormánynak, hogy készítse elő az állami vagyon átfogó szabályozását, határozza meg a kincstári vagyongazdálkodásra vonatkozó irányelveket - mondta Bihary Zsigmond.