300 milliós bírság feketemunka miatt

Vágólapra másolva!
Több mint ezer illegális munkaadót és közel tízezer feketemunkást buktatott le az idei első negyedévben az Országos Munkabiztonsági és Munkaügyi Főfelügyelőség. A cégek összesen 300 milliót fizettek ki büntetésként - írja a Világgazdaság.
Vágólapra másolva!

A színlelt szerződéssel való foglalkoztatás leginkább a személy- és vagyonvédelem, a kereskedelem, a mezőgazdaság, a vendéglátó- és az építőipar területén jellemző - derül ki az Országos Munkabiztonsági és Munkaügyi Főfelügyelőség (OMMF) adataiból. Békés András elnök a Világgazdaságnak elmondta, ez utóbbi három ágazatban divat leginkább a külföldiek szabálytalan foglalkoztatása. Emellett a munkaszerződés nélküli alkalmazás és a munkaviszony bejelentési kötelezettségének elmulasztása is jellemző.

A "legfeketébb" ágazatok szakmai szövetségei tisztában vannak azzal, hogy vállalkozásaik az élőmunkaterheken próbálnak spórolni, és maguk is keresik a kiutat. A Magyar Szállodaszövetség például az evához hasonló rendszer kialakítását szorgalmazza.

A legális foglalkoztatás terheinek csökkentését igyekeznek elérni a kormánynál a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége - mondta Filipsz László. A MOSZ elnöke úgy véli, a mezőgazdasági foglalkoztatási támogatás megszüntetése miatt az idén tovább nőhet a feketemunka. Az agrárvállalkozások ugyanis tavaly még visszakapták a társadalombiztosítási járulék 20 százalékát, ám - forráshiányra hivatkozva - ez a lehetőség az idén már nem él számukra.

Többek között az építési törvény felülvizsgálata, az építési felügyelet megerősítése fehérítheti az ágazatot - állítja az Építési Vállalkozások Országos Szövetsége. Nagy János ügyvezető szerint a jelenlegi húsz felügyelő helyett legalább kétszázra lenne szüksége az építőiparnak. A szigorítást az is indokolná, hogy a második Európa terv beruházásaihoz még inkább szükség lesz az építőipari vállalkozásokra. Ahhoz, hogy később ne nőjön tovább az illegális foglalkoztatás, enyhíteni kell a külföldiek foglalkoztatásán, és az idénymunka-vállalás feltételein.

Közel hatszáz feketemunkást találtak a felügyelők az élelmiszeriparban is, 64 vállalkozást lepleztek le, és közel 24 milliós büntetést róttak ki. A vegyiparban csak négy vállalkozást lepleztek le, ez 500 dolgozót érintett. Az építőiparban 251 vállalkozásra róttak ki feketemunka miatt 60 millió forint bírságot. A kiskereskedők közül is több mint százötvenet szankcionáltak, nekik közel 32 milliót kellett befizetniük az OMMF kasszájába. A harmadik legrenitensebb ágazatban 144 szálloda- és vendéglátóhely bukott le, nekik 29 milliónál is többet kellett kifizetniük bírságra.