Gyorsult az euróövezet növekedési üteme

Vágólapra másolva!
Az euróövezet országaiban az első negyedévben - a belső kereslet némi élénkülésének köszönhetően - kissé gyorsult a gazdasági növekedés, és a következő hónapokban is stabil növekedés várható - derül ki az Európai Bizottság negyedéves jelentéséből.
Vágólapra másolva!

A bizottság előzetes adatai szerint az első negyedévben 0,5 százalékkal nőtt az euróövezet tagországainak GDP-je a tavalyi negyedik negyedévhez képest, amikor 0,2 százalékos volt a gazdasági növekedés üteme. Mindamellett a bizottság int a növekedési ütem túlértékelésétől, mivel meglehetősen vegyes jelzések érkeznek az üzleti világból.

A hétfőn közzétett előrejelzés összhangban áll a bizottság április múlt héten kiadott, legutóbbi becslésével: akkor az első negyedév növekedését 0,2-0,6 százalékra, a második negyedévét 0,3-0,7 százalékra tették. Az Európai Unió statisztikai hivatala május 12-én teszi közzé előzetes adatait az első negyedévi növekedésről.

A bizottság áttekintette az euróövezet tagországainak exporttevékenységét is, és megállapította: nincsenek arra utaló jelek, hogy az egyes országok rendre alulteljesítettek volna az elmúlt tíz évben. Voltak ingadozások az árfolyamváltozások miatt, de összességében stabil volt az euróövezet exportja, írták.