Veres János lesz az új pénzügyminiszter

Vágólapra másolva!
Gyurcsány Ferenc miniszterelnök Veres Jánost nevezi ki jövő héttől pénzügyminiszternek Draskovics Tibor helyére. A váltást a kormányfő azzal indokolta, hogy a száz lépés politikájának keretében egyszerre több ágazatban akar reformot végrehajtani. Veres közölte: folytatni fogja a konvergenciaprogramot, de nem tervez azonnali megszorításokat. Draskovics Tibor hétfőn tudta meg, hogy menesztik, a szaktárcavezető a jegybankot is okolta. Távozásának hírére a forint kismértékben gyengült, elemzők szerint komoly árfolyamváltozásra nem kell számítani.
Vágólapra másolva!

"Azt javaslom, hogy jövő héttől Veres János legyen az ország pénzügyminisztere" - jelentette be Gyurcsány Ferenc kormányfő először az MSZP-frakció hétfő délelőtti ülésén, majd sajtótájékoztatóján. Draskovics Tibort április 27-ével menti fel Gyurcsány.

Elemzők szerint a lépés valószínűleg a költségvetés helyzetének tudható be. A miniszterelnök az utóbbi napokban emellett többször elégedetlenségét fejezte ki az adóreform-bizottság által kidolgozott javaslatokkal kapcsolatban, szerinte bátrabb intézkedésekre lenne szükség az adórendszerben is. Múlt hét keddi interjújában azonban Gyurcsány Ferenc még azt mondta, hogy nincs napirenden Draskovics Tibor menesztésének kérdése. A miniszterelnök hétfői bejelentésén is azt állította, hogy a költségvetés negyedéves jelentése nem játszott szerepet döntésében.

Első a száz lépésből

Draskovics Tibor menesztése az első lépés abból a száz lépésből, amelynek politikájáról a miniszterelnök a szocialisták pénteki kongresszusán beszélt, mondta Göndör István, az MSZP frakcióvezető-helyettese egy rádióműsorban hétfőn fél tizenkettőkor.A váltást azzal indokolta, hogy reformot akar, de nem csupán egy ágazatban, hanem 7-8-ban. "Nem százmérföldeset fogunk lépni, hanem 1-2 métereseket" - jellemezte a száz lépés politikáját, amelyet pénteken, az MSZP kongresszuson hirdetett meg a kormányfő. Hozzátette: az egész kormányt teszi felelőssé, hogy a kitűzött célok megvalósuljanak. További személycserékről nem nyilatkozott a miniszterelnök, egyedül azt jegyezte meg, hogy az átalakítás nem érinti Kis Péter kancelláriaminiszter pozícióját.

Gyurcsány közölte: nem tudja, mit tervez a jövőben Draskovics Tibor, "de ha nem a közigazgatásban, akkor az üzleti életben tud majd az ország számára hasznos tevékenységet folytatni" - mondta. Veres János a sajtótájékoztatón bejelentette: hosszú távon a konvergenciapolitikát fogja folytatni, de nem tervez azonnali megszorításokat. Gyurcsány ehhez hozzátette: "nem többet, hanem másként kell költeni ugyanannyi forrásból, jobban".

Veres János neve - aki jelenleg a miniszterelnök kabinetfőnöke, de a Medgyessy-kormány idején a PM politikai államtitkára volt - már László Csaba leváltásakor is szóba került mint lehetséges pénzügyminiszter, de akkor Medgyessy Péter Draskovicsot kérte fel. A személycsere következtében a kormányfő átalakítja a miniszterelnöki kabinet irányítását is, az új kabinetfőnök Szilvási György, a Belügyminisztérium eddigi közigazgatási államtitkára lesz.

A 2010-es euróbevezetési dátum változatlan

A milliomos Verest már sokszor akarták/itthon/20050418amilliomos.htmlOlvassa el az új pénzügyminiszter életrajzát!

"Megtisztelő és embert próbáló feladatot bízott rám a miniszterelnök, amikor felkért a pénzügyi tárca vezetésére" - közölte Veres János, a Miniszterelnöki Hivatal politikai államtitkára közleményben.

A leendő pénzügyminiszter szerint "a kormány új politikájának megfelelően el kell indítani azokat az államháztartás egész rendszerét érintő strukturális változásokat, amelyek hosszú távon is képesek biztosítani az egészséges gazdasági fejlődéshez, az Európai Unióhoz való felzárkózáshoz, az euró 2010-es bevezetéséhez szükséges egyensúlyi feltételeket, és lehetővé teszik, hogy a dinamikusan növekvő gazdaság bővülő forrásait egy jobb, igazságosabb, biztonságosabb társadalom megteremtésére fordítsuk."

Ezen intézkedések "egyértelműen és határozottan megőrzik és fenntartják a gazdaságpolitikának a konvergenciaprogramban kijelölt útját".

Veres János közleményében közölte: "Elődeim tiszteletre méltó erőfeszítéssel próbálták a meglévő struktúrában mérsékelni az állami kiadások mértéktelen növekedésének ütemét, de a lényegi változások megindításához nem kapták meg a szükséges politikai támogatást. A miniszterelnök és a kormány most elszánta magát e változások megkezdésére, az én feladatom, hogy ehhez egyidejűleg biztosítsam a kormányon belüli együttműködés megerősítésével a szükséges szakmai hátteret, a költségvetés egyensúlyának a konvergenciaprogramban vállalt javítását és ehhez a programhoz megteremtsem a kormányzó pártok politikai támogatását."