Hazánk a negyedik legnagyobb horvát befektető

Vágólapra másolva!
Magyarország a negyedik legjelentősebb befektető Horvátországban, ahol az olajipartól a bankszektoron át az idegenforgalmi szolgáltatásig a gazdaság minden területén van már magyar érdekeltség. Van olyan hazai cég, amely a dubrovniki repülőteret szeretné megszerezni - írja a Világgazdaság.
Vágólapra másolva!
Részesedést szerezhet a Molban az INA/uzletinegyed/hirek/vallalatihirek/20050413reszesedest.html

A Mol Rt. az INA további 25 százaléknyi tulajdonrészét kívánja megszerezni (ehhez módosítani kellene az INA-ra vonatkozó horvát törvényt, amire hírek szerint van hajlandóság a zágrábi vezetésben), sőt - horvát sajtóhírek szerint - azt is fontolgatja, hogy 900 millió dollárnyi további invesztícióval részt vállalna a horvátországi olajfinomítók modernizálásában.

Emellett sok kisebb-nagyobb projekt terve létezik. Ma a horvátországi magyar befektetések struktúrája felöleli a termelési, kereskedelmi, idegenforgalmi és szolgáltatási szférát; a privatizációs, illetve zöldmezős beruházásokat; értékben a legkisebbtől a jelentősig a teljes skálát.

Magyarország a negyedik legnagyobb befektető Horvátországban a magyar cégek 930 millió dollárnyi invesztíciójával - mondta a lapnak Sült Tibor, a Magyar Befektetési és Kereskedelemfejlesztési Kht. zágrábi irodavezetője.

Horvátországba ez idáig 10,7 milliárd dollárnyi külföldi működő tőke áramlott, és Magyarországot csak Ausztria, Németország, illetve az USA előzi meg.

Horvátországban még megvannak a piacgazdasági átmenetből fakadó lehetőségek. Ezért kifizetődő lehet a privatizációs, vagy az idegenforgalmi befektetési lehetőségek kihasználása, illetve a hazai ipari áruk hiányának zöldmezős beruházásokkal történő betöltése - véli Sült Tibor.