Élesedik a kínai textilvita

Vágólapra másolva!
Élesedik a vita az EU és Kína között egyes kínai textiláruk feltételezett uniós dömpingje kapcsán: Peter Mandelson uniós kereskedelmi biztos április 25-én vizsgálatot és nem hivatalos megbeszéléseket kezd Kínával néhány kínai textilipari termékcsoport ügyében. 
Vágólapra másolva!

Ez gyakorlatilag egy olyan eljárás megindulását jelenti, amelyben - utolsó lépésként - akár bizonyos kínai textilipari termékek kvótakorlátozásának újbóli bevezetéséig is eljuthatnak, de legkorábban csak szeptemberben. Kielégítő adatok állnak rendelkezésre a tagországok részéről, amelyek igazolhatják az uniós beavatkozást, mondta Mandelson szóvivője. A kép nem egységes, termékcsoportról termékcsoportra kell megvizsgálni a helyzetet, az érintett termékcsoportokat azonban csak később részletezik, tette hozzá.

Az európai ágazati szövetség, az Eurotex és a tagországok közül elsősorban a hagyományos divatnagyhatalmak, Olaszország és Franciaország sürgetik az Európai Bizottság beavatkozását. A kínai kereskedelmi minisztérium korábban már tiltakozott az EU és az Egyesült Államok, textilpiacaikat a feltételezett kínai dömping ellen védő, tervezett intézkedései ellen. Peking szerint az ilyen lépések sértik a világkereskedelmet. A tiltakozás szerint a január 1-től megszüntetett kvótarendszer újbóli bevezetése sértené a szabad kereskedelem alapelveit, és alapjaiban rázná meg a többoldalú kereskedelmi rendszert.

Az amerikai textilipar azt kérte a kormányzattól, hogy 14 ruházati kategóriában állítsa vissza az idén január 1-től eltörölt korábbi importkvótákat. Washington szerint a kínai textiláruk amerikai importja 33,6 százalékkal nőtt januárban tavaly januárhoz képest, 1,05 milliárd dollárra. Washington azt fontolgatja, hogy a növekedési határt 7,5 százalékban korlátozza.

A kínai kereskedelmi minisztérium szóvivője a tervezett uniós intézkedések ellen is tiltakozott, mondván, hogy az ezzel kapcsolatban kiadott uniós irányelvek "rendkívül negatív hatással lesznek nem csupán a Kína és Európa közti, de a globális textilkereskedelemre is". Az ezzel kapcsolatban elfogadott EU-irányelvek szerint a 10-100 százalék közötti textilimport-növekedés - a 2004-es szinthez képest - vizsgálatot vonhat maga után. Peter Mandelson ugyanakkor korábban kijelentette, hogy bármilyen vizsgálat előtt először áttekintik az idei első három hónap - vagyis a kvóta nélküli időszak - kínai textilimport adatait. Azt is hangsúlyozta, hogy az irányelvek kiadása nem jelent feltétlenül korlátozást, Pekinggel először nem hivatalos tárgyalásokat folytatnak.