Tönkre tette a magyar textilipart Kína

Vágólapra másolva!
Áldozatául esett a kínai textildömpingnek a magyar textilipar hazai szakemberek szerint. A hazai textilkereskedelemben a magyar ruhakereskedők szinte csak kínai árut forgalmaznak, vagy a versenyben kénytelenek bezárni boltjukat.
Vágólapra másolva!

Ha az Európai Bizottság védő intézkedéseket foganatosítana az olcsó kínai textíliák bevitele ellen, akkor az a magyar textilipar számára már késő lenne - állítják magyar szakemberek.

Az elmúlt öt évben a textilipari üzemek fele, illetve 60 ezer munkahely szűnt meg - mondta Pintér András, a Munkáltatók és Vállalkozók Országos Szövetsége(VOSZ) textilruházati tagozatának elnöke. Kelet-Magyarországon pedig gyakorlatilag megszűnt a textilipar.

A kínai exportőrök számára Magyarország hídfőállás az Európai Unióba, ezért az Európai Bizottság által szorgalmazott önkorlátozás a textilexportban a kínaiak érdeke is lenne - válik a magyar szakemberek.

Ennek az önkorlátozásnak azonban semmi jele - mondja Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára. Sőt: az idén végleg a kínai kereskedők kezébe kerülhet a magyar ruházati piac. A Magyarországon eddig illegálisan, vagy félig legálisan tevékenykedő kínai kereskedők ugyanis már elég pénzt kerestek ahhoz, hogy legálisan nyissanak üzletet.

Szakértők úgy látják: a magyar kereskedők vagy kínai árut forgalmaznak, vagy a kínaiak támasztotta erős verseny miatt bezárhatják a boltot. A Magyarországon működő mintegy 30-35 ezer kínai textilbolt mellett a kínaiak egyre erőteljesebben építik ki pozícióikat a játékkereskedelemben is.