Öt százalékkal nőttek az ipari termelői árak

Vágólapra másolva!
A belföldi- és exportár-változást is magában foglaló ipari termelőiár-index márciusban az előző hónaphoz viszonyítva 0,8 százalékkal, éves szinten 5 százalékkal nőtt - közölte honlapján a Központi Statisztikai Hivatal.
Vágólapra másolva!

Az ipar belföldi értékesítési árainak növekedési üteme február után márciusban valamelyest tovább mérséklődött: az előző hónaphoz képest 0,6, tavaly márciushoz képest 9,9 százalékos volt az emelkedés.

KSHhttp://www.ksh.hu

Az exportértékesítés forintban mért árai egy hónap alatt 1, egy év alatt 1,3 százalékkal nőttek, elsősorban a forintárfolyam változásának köszönhetően: a forint az euróhoz viszonyítva 0,5 százalékkal gyengült, a dollárhoz képest 0,7 százalékkal erősödött egy hónap alatt. Az első negyedévben az ipari termelői árak 4 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbi szintet.

A belföldi értékesítések márciusi, 0,6 százalékos áremelkedésének hátterében részben a hatósági ármegállapítás körébe tartozó energiaágazat árnövekedésének áthúzódó hatása áll. A feldolgozóipari ágazatok belföldi árai átlagosan 0,4 százalékkal emelkedtek, amit a világpiaci áremelkedésekkel összefüggésben elsősorban a kőolaj-feldogozásban regisztrált 6,3 százalékos növekedés okozott.

A kőolajszármazékok közül a benzin ára az elmúlt egy hónapban 13 százalékot meghaladó mértékben emelkedett. Ennek következtében a vegyipari ágazatok árszintje összességében 2,1 százalékkal haladta meg az előző havit: a vegyi anyagok és termékek esetében, illetve a gumi- és műanyag termékeknél gyakorlatilag stagnáltak az árak.

A belföldi értékesítések negyed részét képviselő élelmiszeriparban márciusban 0,5 százalékkal csökkentek az árak, tavaly ugyanezen hónapban 0,1 százalékkal emelkedtek.