Nőtt a külkereskedelmi mérleg hiánya

Vágólapra másolva!
2005 első két hónapjában a kivitel és a behozatal- előzetes adatok szerint - egyaránt 8 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. A külkereskedelmi mérleg hiánya 115 milliárd forint volt, 18 milliárd forinttal több, mint 2004 első két hónapjában - közölte honlapján a Központi Statisztikai Hivatal.
Vágólapra másolva!
KSHhttp://www.ksh.hu

Az export értéke mintegy 1730 milliárd forintot, az importé pedig 1840 milliárd forintot tett ki az év első két hónapjában, ami mindkét irányában mintegy 3 százalékos folyó áras növekedést jelent az egy évvel korábbi szinthez viszonyítva. A forgalom- december és január után - februárban is kisebb mértékben bővült, mint az azt megelőző mintegy másfél évben.

A kivitel növekedési ütemének mérséklődése a volumenhordozó, lényegében változatlan értékű mobiltelefon-exporttal, valamint a személygépkocsik, illetve nyomtatók forgalmának csökkenésével magyarázható. A mérleg romlásában meghatározó tényező volt, hogy a dráguló nyers kőolaj importmennyisége jelentősen nőtt a megelőző év azonos időszakához képest.

A forint főbb devizákhoz viszonyított árfolyama 8 százalékkal erősödött az előző év azonos időszakához képest, amelyen belül a meghatározó részaránnyal rendelkező euróhoz 7, a dollárhoz viszonyítva pedig 11 százalékos felértékelődés történt.

A külkereskedelem 56 százalékát jelentő gépek és szállítóeszközök mennyisége exportban 8, importban pedig 7 százalékkal nőtt 2004 első két hónapjához képest. A mobiltelefonokat is tartalmazó híradás-technikai, hangrögzítő és -lejátszó készülékek exportértéke ugyanakkor 7 százalékkal mérséklődött.

A termékforgalom közel egyharmadát kitevő feldolgozott termékek volumene kivitelben 8 százalékkal bővült, behozatalban pedig alig változott. Az árufőcsoportok közül a legnagyobb növekedést az energiahordozók érték el: mind az import, mind pedig az export több mint 30 százalékkal haladta meg az egy évvel ezelőtti szintet.

Az Európai Unióba irányuló kivitel mennyisége 3 százalékkal nőtt, az onnan érkező behozatalé pedig változatlan maradt a megelőző év azonos időszakához képest. Az EU-15 viszonylatában a forgalom mindkét irányban mintegy 1 százalékkal mérséklődött; a lényegesen kisebb súllyal rendelkező új tagországok vonatkozásában viszont jelentős, kivitelben 41, behozatalban pedig 9 százalékos forgalombővülés volt. Az Európai Unión kívüli országokkal folytatott kereskedelemben a kivitel mennyisége 33, a behozatalé 31 százalékkal emelkedett.