Kapott panaszt a termékdíjjal kapcsolatban az Európai Bizottság

Vágólapra másolva!
Kedden az Európai Bizottság megerősítette, hogy kapott panaszt a magyar termékdíj-szabályozással kapcsolatban, és vizsgálja a kérdést.
Vágólapra másolva!

Magyarországi szervezetek előző nap jelentették be, hogy jogi lépéseket kezdeményeztek Brüsszel felé, miután a magyar jogszabályok szerintük több tekintetben ellentétesek a csomagolási hulladékokról szóló európai uniós irányelvvel. Egyes sajtóértesülések szerint korábbi panaszok alapján a brüsszeli bizottság már kért is tájékoztatást és magyarázatot a magyar helyzetről.

Utóbbit a brüsszeli testület az MTI megkeresésére nem erősítette meg. Kovács László adó- és vámügyi biztos szóvivője csupán arról tájékoztatta a távirati irodát: érkezett panasz a termékdíjjal kapcsolatban, és azt a testület jelenleg vizsgálja. Amíg a vizsgálat le nem zárul, a testület nem tud állást foglalni arról, van-e diszkriminációs jellege a díjnak.

Bizottsági forrásból az MTI-t arra is emlékeztették: az uniós adóügyi szabályok jelentős mozgásteret hagynak a tagországoknak arra, hogy a díjtételeket megállapítsák, és azokról általában még csak értesíteni sem kell a brüsszeli testületet. A helyi és import termékekre mindazonáltal nem lehet különböző illetékmértéket kiszabni.