Felminősítették Ukrajnát

Vágólapra másolva!
Felminősítette szerdán, de még mindig a spekulatív sávban tartja az ukrán szuverén deviza- és beladósságot a Standard & Poor's, amely a javuló gazdasági és politikai környezettel indokolta az osztályzatjavítást.
Vágólapra másolva!

A világ legnagyobb hitelminősítőjének bejelentése szerint a hosszú futamú, devizában kiadott ukrán adósság osztályzata az eddigi "B plusz"-ról "BB mínusz"-ra, a hazai valutában piacra vitt adósságé "B plusz"-ról "BB"-re emelkedik. A devizaadósság új besorolása három, a beladósságé két fokozatnyira van a megszorításokkal már befektetőinek tekintett "BBB" sáv alapszintjétől, a "BBB mínusz"-tól.

Az S&P elemzése szerint az új államfő, Viktor Juscsenko hitet tett az átláthatóság, a törvényesség és a demokratikus értékek érvényesítése mellett, ami idővel elvezet azoknak a reformoknak a megvalósításához, amelyek a nyílt, demokratikus politikai rendszer és a piacra épülő gazdaság létrehozásához szükségesek.

A Standard and Poor's szerint a jelenlegi kormány túlfűtött gazdaságot örökölt: tavaly az átlagos infláció 9,0 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 5,2 százalékról, és az S&P azzal számol, hogy a fogyasztói szintű átlagos árindex idén 13,0 százalékra emelkedik.

Az államháztartási hiány a 2003-ban mért 0,7 százalékról tavaly, a választások előtti költekezési hullám miatt 4,5 százalékra duzzadt, és jóllehet a kormány az idén 1,5 százalékos deficitet tervez, a Standard & Poor's teljesítését valószínűtlennek tartja.