Járai: Idényjellegű az infláció alakulása

Vágólapra másolva!
Alapvetően nem változtak azok a folyamatok, amelyek eddig is befolyásolták az inflációt - mondta szerdán Járai Zsigmond, a Magyar Nemzeti Bank elnöke Békéscsabán. Az elmúlt egy év csökkenő inflációs rátáját a jegybankelnök az erős forintnak is tulajdonítja.
Vágólapra másolva!

Járai Zsigmond idényjellegűnek minősítette a fogyasztói árak áprilisi alakulását, amelyek a statisztikai hivatal jelentése szerint márciushoz képest 0,8 százalékkal növekedtek.

Az erős forint korábban "lefelé nyomta" az inflációt, amely nyomás az elmúlt hónapokban valamelyest gyengült, de Járai Zsigmond véleménye szerint nem változik lényegesen, illetve nem emeli meg jelentősen az inflációt. Az elmúlt egy év csökkenő inflációs rátáját a bank elnöke az erős forintnak és az európai uniós versenynek tulajdonítja.

Az infláció 2004-hez viszonyított 3,9 százalékos rátáját "nagyon jónak" minősítette, és szerinte minden esély megvan arra, hogy az év végére kitűzött inflációs célt, amely négy százalék plusz-mínusz egy százalékpont, elérjük.

"Ezzel, bár nem szeretném elkiabálni, már azt mondhatjuk, hogy elérjük az árstabilitást Magyarországon" - jelentette ki az MNB-elnök. Járai szerint a gond inkább az, hogyan áll helyt a magyar gazdaság a kibővített Európai Unióban. A bank elnöke ilyen problémának tartja a gazdasági növekedés lelassulását, az egyensúlyi problémákat és a munkanélküliség növekedését.

A költségvetés és az államháztartás idei alakulásáról szólva kiemelte: a tervezettnél nagyobb lesz ugyan a költségvetési deficit, de nem tragikus mértékben. Az államháztartás helyzete és az egyensúlyi helyzet lényegesen nem fog változni.

Összességében a bank vezetése nagy változásokra nem számít 2005-ben, így abban reménykedik, hogy "alacsony infláció mellett talán a kamatszint is viszonylag alacsony lesz".