152,8 milliárd a májusi hiány

Vágólapra másolva!
A Pénzügyminisztérium tájékoztatása szerint az államháztartás májusi hiánya 152,86 milliárd forint lesz, az első félév végére pedig összességében 986,42 milliárd forintra emelkedhet a deficit. Ez az érték a féléves hiánycél 96,4 százaléka.
Vágólapra másolva!

Katona Tamás politikai államtitkár a Pénzügyminisztérium sajtótájékoztatóján elmondta, hogy júliusban szufficites hónap várható, decemberben szintén egy igen jelentős szufficitet vár a tárca az adóbefizetések miatt, az egész éves hiány így az éves prognózis alapján alakulhat.

Áprilisban az államháztartás pénzforgalmi szemléletű hiánya 710 milliárd forint volt, ami az éves előirányzat 69,4 százaléka. Az első négy hónapban az egész évre tervezett társasági adóbevételek 23,1 százaléka, az áfa 24,9 százaléka folyt be. Ezek az arányok alacsonyabbak, mint a tavalyi év hasonló időszakában.

A bevételi oldal "teljesítése" (bevételek/éves terv) 31,1 százalékos, ugyanez az arány a kiadási oldalon 36,7 százalék. A különbség 5,6 százalékpont, ugyanez tavaly 2,4 százalékpont volt.

Több ok miatt nehéz fenntartani a Pénzügyminisztérium optimizmusát az év második felével kapcsolatban - mondták az [origo]-nak a Takarékbank elemzői.

Január és március között a bank számításai szerint mintegy 200 milliárd forinttal kevesebb áfavisszatérítés teljesült, mint a tavalyi év hasonló időszakában. Vagyis körülbelül ennyi áfavisszatérítés kifizetése még várhatóan terhelni fogja a költségvetést.

Az áfabevételek és részben az szja-bevételek túltervezettek az elemzők szerint, így a bevételi oldalon eleve feszes a költségvetés. A vártnál lassabb gazdasági növekedés miatt várhatóan kevesebb adóbevétel keletkezik, a munkaerő-piaci helyzet feltételezhető további romlása miatt az szja-ból kevesebb bevétel várható. Egyes szakértői becslések szerint a gyógyszerkassza idén várhatóan 40 milliárddal lépheti túl a tervet.

A Takarékbank prognózisa szerint az államháztartás pénzforgalmi hiánya mintegy 1260 milliárd forint lehet, míg az eredményszemléletű hiány a nyugdíjreform korrekciója nélkül 5,5 százalék körül alakulhat 2005-ben.