Londoni elemzők nem hisznek a Pénzügyminisztériumnak

Vágólapra másolva!
A Pénzügyminisztérium államháztartási előrejelzését megkérdőjelező elemzéseket adtak ki csütörtökön vezető londoni befektetési házak; egyes vélemények szerint a magyarországi költségvetési folyamatok a magyar szuverén adóskockázati besorolás visszaminősítésének a veszélyével járnak.
Vágólapra másolva!

A JP Morgan pénzügyi szolgáltató csoport londoni elemző részlege által befektetőknek kiadott napi helyzetjelentésben csütörtökön az állt: jóllehet júliusban és decemberben valóban alacsony szokott lenni a havi költségvetési hiány, az elemzők nem hiszik, hogy hiteles lenne az az előrejelzés, amely szerint e két hónapra 40-50 milliárd, illetve 150 milliárd forintos többlet várható, hacsak jelentős kiadási tételeket nem tolnak át megint a következő évre.

A cég a pénzügyminisztérium szeptemberre szóló előrejelzésével szemben már augusztusra jósolja a teljes évi hiánycél elérését, és saját, 5,4 százalékos GDP-arányos éves hiány-előrejelzéséhez képest is felfelé mutató kockázatokat lát.

A JP Morgan szerint valószínűleg számos előre nem látott tétel fogja növelni a kiadásokat, miközben a vártnál lassabb gazdasági növekedés miatt nyomás alá kerül a bevételi oldal. A cég csütörtöki előrejelzése szerint a legnagyobb kiesés várhatóan az áfabevételekben lesz; ez a tétel az éves cél 25 százalékát érte el április végéig a tavalyi azonos időszak 34 százalékos teljesítésével szemben - áll az elemzésben.

A Magyarországon is aktív Allianz pénzügyi csoport londoni befektetési részlege, a Dresdner Kleinwort Wasserstein (DrKW) csütörtöki feltörekvő piaci körképe szerint a bank a minisztériumi előrejelzés után megerősíti azt a véleményét, hogy az éves államháztartási hiány a 4,7 százalékos célnál nagyobb lesz.

A DrKW elemzői szerint az éves deficitterv 84 százaléka teljesülni fog május végére, még úgy is, hogy az új szabályok alapján a minisztériumok az első félévben nem költhetnek el 35 százaléknál többet fejlesztési előirányzataikból.

A Dresdner szerint még azt a korlátozott mozgásteret is, amelyet a költségvetési tartalék a kormánynak nyújt, jórészt semlegesíti a választásokkal összefüggő költekezés meglévő kockázata. Az elemzés szerint, ha a hatóságok nem hoznak a következő hónapokban jelentős kiigazítási döntéseket, komoly marad a magyar adósi besorolások visszaminősítésének és/vagy a forint meredek árfolyam-korrekciójának kockázata.

A három nagy nemzetközi hitelminősítő közül a Fitch Ratings és a Standard and Poor's elsőrendű befektetői "A mínusz" szinten sorolja a hosszú lejáratú szuverén magyar devizaadósságot, a Moody's Investors Service ennél két fokozattal magasabb, "A1"-es besorolást tart érvényben. A Fitch azonban tavaly nyár óta leminősítést valószínűsítő negatív kilátással tartja nyilván a magyar külső adósosztályzatot a magas ikerdeficit miatt, és a forintadósságot néhány hete már rontotta is.

Ha a Fitch Ratings a devizaadósságot is leminősíti, az visszakerülne a már csak megszorításokkal befektetőinek tartott, az elsőrendű és a spekulatív tartomány közötti, köztes "BBB" sávba.