A zloty miatt gyengült a forint

Vágólapra másolva!
A forint a zlotyt követve gyengült hétfőn a bankközi devizapiacon, az euróval délután 252,70/80 forinton kereskedtek, mintegy másfél forinttal erősebben a pénteki 251,30/40 forintnál. A forint 50 bázisponttal 10,49 százalékra gyengült a +/-15 százalékos ingadozási sáv erős oldalán.
Vágólapra másolva!

Hétfőn átlagos forgalomról számoltak be az üzletkötők, a forint már reggel gyengébben nyitott a régiós valuták, különösen a zloty romlása miatt. Az euró 252,50 és 253,20 forint között ingadozott egész nap.

Szűk sávban, de nyolc havi rekordmagasságban kereskedtek a dollárral, a délután jegyzett 201,30/40 forintos árfolyam mintegy 50 fillérrel volt a 200,80/90 forintos pénteki árfolyam felett.

A 25 bázispontos jegybanki alapkamat csökkentés nem hatott a devizapiacon, az állampapírok keresletét azonban kissé felélénkítette; a kereskedők a márciusi állampapír-boom visszatérésére számítanak. A hozamok minden lejáraton csökkentek, az egy évnél rövidebb futamidejű papírok hozama 8-9 bázisponttal, a hosszabb lejáratúaké 5-7 bázisponttal csökkent.

A piacon úgy vélik, hogy az MNB inflációs jelentésében foglaltak értékelése hosszabb időt vesz igénybe, és bár az első reakciók inkább pozitívak, általánosnak mondható az a vélemény, hogy ezután néhány hónapig nem lesz mód a további kamatcsökkentésre. A várakozások szerint az év végéig legfeljebb még egyszer, 25 bázisponttal mérséklődhet az alapkamat a forint nagyobb sérelme nélkül.

A következő napokban nagy szerep jut az EU-alkotmányról május 29-re kiírt francia népszavazásnak. Ha az igenek túlsúlya látszik megszilárdulni, az euró/forint kurzus 250-hez, ha a nemeké, akkor 255-höz közelíthet - vélik a piacon.